Un sat din vestul Ucrainei nu vrea să-și trimită oamenii pe front. Femeile se opun reprezentanților armatei: „Nu-ți dăm băieții!”

Un sat din vestul Ucrainei nu vrea să-și trimită oamenii pe front. Femeile se opun reprezentanților armatei: „Nu-ți dăm băieții!”

În satul Kosmaci, din vestul Ucrainei, oamenii protestează pentru că bărbații din localitate sunt duși la război. Locuitorii au bătut o femeie cu un copil, confundând-o cu un „ofițer militar de înregistrare și înrolare”, scrie Meduza, care preia informațiile dintr-un reportaj publicat de revisa ucraineană Babel.

La începutul lunii februarie, în satul Kosmaci, „capitala cămășilor brodate” din regiunea Ivano-Frankivsk, din vestul Ucrainei, a avut loc un conflict legat de distribuirea de citații rezidenților locali. Locuitorii au atacat o femeie dintr-un sat vecin, considerând-o „ofițer militar de înregistrare și înrolare”.

Potrivit victimei, aceștia au încercat să o tragă din mașină de păr, iar fiica ei de șase ani a fost lovită la cap cu un băț. După incident, reprezentanții birourilor militare de evidență și înrolare au ținut o întâlnire în sat, care s-a încheiat cu înjurături și strigăte.

Publicația Babel a mers în satul Kosmaci și a încercat să afle ce simt localnicii despre război și mobilizare.

Pe 6 februarie, aproximativ o sută de locuitori ai satului Kosmaci au blocat drumul și au început să oprească mașinile, căutând persoane care aveau legături cu angajații TCC (centrul de recrutare teritorial, cum sunt numite birourile militare de înregistrare și înrolare, în Ucraina).

Locuitorii au ieșit în stradă din cauza mesajelor de pe rețelele de socializare conform cărora „multe mașini TCC veneau în sat să ia oameni”. Cu o zi înainte, militarii sosiseră deja acolo pentru a preda mai multe somații. Mulțimea care a blocat drumul a bănuit-o pe femeia care conducea una dintre mașini, Ivanna Vandjurak, că e colaboratoare a birourilor militare de înmatriculare și înrolare.

După cum a povestit victima, au început să o tragă prin geam de păr, să o tragă de brațe și de umeri și au lovit și legănat mașina. Femeia a filmat și a postat videoclipul pe Facebook, și în imagine se vede cum e trasă de păr și de haină. Într-o altă înregistrare, un copil poate fi auzit plângând.

În total, femeia crede că erau aproximativ 70 de persoane, femei și bărbați de diferite vârste. Curând, unul dintre ei a strigat că e vorba despre „mașina greșită”, iar oamenii au fugit la o altă mașină, iar Vanjurak a reușit să părăsească satul. A mers la medici și a fost diagnosticată cu o comoție cerebrală, iar copilul avea hematoame și vânătăi.

Potrivit a trei localnici cu care a vorbit Babel, pe 5 februarie, angajații TCC au ajuns la Kosmaci și au înmânat o citație tatălui multor copii, atunci când acesta îi însoțea pe copii la autobuzul școlar. Auzind strigătele copiilor, locuitorii din Kosmaci s-au adunat și l-au „recuperat” pe bărbat de la comisarii militari. În aceeași zi, potrivit unei femei pe nume Galina, un bărbat cu a doua grupă de dizabilități a primit și el o citație și angajații biroului de recrutare l-au reținut, dar după intervenția sătenilor l-au eliberat. A doua zi dimineața, militarii și președintele districtului TCC, locotenent-colonelul Serghei Melnik, au venit din nou în sat, dar nu au avut voie să intre în localitate: femeile care s-au adunat nu au lăsat mașina militarilor să treacă. Ele le-au strigat soldaților de la biroul militar de înregistrare și înrolare să-i spună președintelui Ucrainei „că nu am declarat război”.

De la începutul războiului cu Rusia, aproximativ o sută de oameni din comunitatea Kosmatci au mers pe front. Peste 40 de persoane au fost chemate din sat, inclusiv opt persoane strămutate. Restul de 60 erau originari din sat și locuiau în alte așezări. Șase locuitori din Kosmaci au murit pe front. Sătenii i-au ajutat pe toți luptătorii, au strâns bani și au cumpărat echipamente. De asemenea, satul a primit aproximativ 1.500 de migranți din alte regiuni ucrainene.

După conflictul de pe 6 februarie, autoritățile satului au decis să țină o adunare generală cu locuitorii la Casa de Cultură, pe 9 februarie.

Un jurnalist Babel care a fost prezent la această întâlnire scrie că starea de spirit a locuitorilor dinaintea întâlnirii a fost „beligerantă”. În total, acolo s-au adunat aproximativ 200 de oameni. „S-au apucat și au urcat în mașină o fată din clasa a 10-a care purta glugă, au crezut că este un tip. Doar în mașină au văzut că este fată și i-au dat drumul. Deci, ar trebui să tolerăm asta?”, spus mai mulți săteni la întâlnirea la care a participat și colenelul Roman Bodnar, reprezentantul TCC regional.

Militarul a spus că statul are nevoie să fie protejat și asta nu se poate face fără mobilizare. Locuitorii au fost revoltați de cuvintele sale conform cărora birourile militare de înregistrare și înrolare nu ar trebui să fie acuzate, ci ajutate.

Unul dintre bărbații prezenți în sală a întrebat: „De ce nu a fost declarată stare de război?” Sătenii au întâmpinat aceste cuvinte cu aplauze. El a explicat că Ucraina nu a declarat război și, prin urmare, legea marțială a fost extinsă ilegal. Revista Babel numește astfel de declarații „argumentul favorit al pseudo-experților de pe rețelele sociale”, pentru nu este necesar să se declare oficial că țara este în stare de război, pentru mobilizare.

Un reprezentant al TCC i-a spus bărbatului că legea marțială a fost introdusă în țară pentru a respinge agresiunea. „Agresiunea cui? Nu înțelegem cine e agresat. Dacă mâine măcar un fiu de deputat merge la luptă, voi merge și eu mâine”, i-a răspuns localnic, din nou în aplauzele publicului.

În următoarele două ore, scrie Babel, țipetele au continuat să se audă des în sală. „Oamenii spun: opriți războiul! De ce nu cereți autorităților să oprească războiul?!”, strigau localnicii.

„Am îngropat șase eroi, Kosmaci este plin de sânge! Ajutăm cât putem, fiecare femeie își dă ultimul om de acasă, toți avem această problemă! Deci, îi vânezi și pe băieții noștri, ca pe câini fără stăpân?! De ce faci asta?! Să vă fie rușine tuturor!”, a spus una dintre femeile al cărei nepot se luptă pe front.

Comisarul militar a răspuns cu statistici că, în medie, 2% din populație a fost recrutată din regiunea Ivano-Frankivsk în Forțele Armate ale Ucrainei și doar 1% din comunitatea Kosmatsky. Bodnar a numit decalajul nedrept. În același timp, el a invitat locuitorii din Kosmaci să anunțe acțiunile ilegale ale angajaților TCC. „Vom lucra în cadrul legii, nimeni nu va împacheta oamenii, dar se vor face somații”, a conchis el.

Când președintele districtului TCC, Serghei Melnik, a repetat acest lucru, după întâlnire, una dintre femei a spus: „Gândește-te ce vrei, dar nu-ți dăm băieții, punct!”

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *