Unele medicamente hormonale pe care le folosesc milioane de femei din întreaga lume ar putea crește riscul dezvoltării de tumori cerebrale

Unele medicamente hormonale pe care le folosesc milioane de femei din întreaga lume ar putea crește riscul dezvoltării de tumori cerebrale

Milioane de femei din întreaga lume care folosesc anumite medicamente hormonale pentru contracepție și pentru a gestiona afecțiuni precum endometrioza pot să fie expuse unui risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne, spun cercetătorii.

Tumorile sunt de obicei necanceroase

Oamenii de știință au descoperit că utilizarea prelungită a anumitor medicamente progestative a fost legată de un risc mai mare de meningiom, care sunt tumori (de obicei necanceroase) care se formează în țesuturile din jurul creierului, anunță The Guardian.

Dar, în timp ce riscul de meningiom a fost mai mare la femeile care au luat medicamentele timp de mai mult de un an, un expert important a spus că descoperirea nu ar trebui să-i îngrijoreze pe utilizatorii din trecut sau din prezent, deoarece riscul crescut a rămas „extrem de mic”.

Progestogenii sunt similari cu hormonul natural progesteron. Sunt utilizate în contraceptive, pentru afecțiuni ginecologice precum endometrioza și sindromul ovarului polichistic, precum și în terapiile de substituție hormonală utilizate în timpul menopauzei.

Se știe deja că o mână de progestogeni în doze mari cresc riscul de meningiom, dar în cel mai recent studiu publicat în BMJ, cercetătorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate din Franța au investigat opt forme mai frecvent utilizate ale hormonului.

Majoritatea meningioamelor nu sunt de obicei canceroase și cresc lent, dar pentru că pot pune presiune asupra creierului au nevoie adesea de îndepărtare chirurgicală.

Tumorile sunt rareori un pericol, dar intervenția chirurgicală care le poate îndepărta prezintă riscuri, nu în ultimul rând pentru structurile creierului din apropierea tumorilor, care uneori pot fi deteriorate.

Folosind date din sistemul național de sănătate francez, cercetătorii au identificat 18.061 de femei, cu o vârstă medie de 58 de ani, care au suferit o intervenție chirurgicală între 2009 și 2018 pentru a elimina meningioamele intracraniene.

Comparând fiecare caz cu cinci controale sănătoase, cercetătorii au descoperit că utilizarea prelungită – adică mai mult de 12 luni – a trei progestative a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom care necesită intervenție chirurgicală.

Una dintre injecțiile constraceptive ale Pfizer este pe primul loc

Două pastile orale, medrogestone și promegestone, au fost legate de un risc de meningiom de 4,1 și, respectiv, de 2,7 ori mai mare; iar acetatul de medroxiprogesteron, o injecție contraceptivă vândută sub numele de Depo-Provera, a fost asociat cu un risc de 5,6 ori mai mare.

Deoarece studiul este observațional, nu poate dovedi că hormonii cauzează tumorile. Nu a fost găsit niciun risc în exces pentru progesteron, didrogesteron sau sisteme hormonale intrauterine utilizate pe scară largă.

Într-o declarație, Pfizer, producătorul Depo-Porvera, a declarat: „Suntem conștienți de acest risc potențial asociat cu utilizarea pe termen lung a progestativelor și, în colaborare cu agențiile de reglementare, suntem în proces de actualizare a etichetelor produselor și a informațiilor de pe pliante cu formularea adecvată.”

Cercetătorii solicită mai multe studii privind siguranța hormonilor, în special acetatul de medroxiprogesteron injectabil. Injecțiile sunt rareori folosite în restul Europei, dar 74 de milioane de femei la nivel global le utilizează, ceea ce înseamnă că „numărul de meningioame atribuibile poate fi potențial mare”, scriu ei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *