Unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din zilele noastre: Accesul pe insula Georgia de Sud blocat de sute de foci moarte din cauza gripei aviare

Unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din zilele noastre: Accesul pe insula Georgia de Sud blocat de sute de foci moarte din cauza gripei aviare

Virusul H5N1 a ajuns în regiune la sfârșitul anului trecut și ucide animale sălbatice, martorii observând numeroase cadavre de foci pe insula Georgia de Sud.

Gripa aviară se răspândește cu repeziciune în Antarctica

Mormântul exploratorului Ernest Shackleton de pe insula Georgia de Sud a devenit inaccesibil pentru vizitatori din cauza cadavrelor „focilor moarte care blochează drumul”, deoarece un număr tot mai mare de animale sunt ucise de răspândirea gripei aviare în Antarctica.

Virusul H5N1 s-a răspândit la 10 specii de păsări și mamifere de când a sosit în regiune în octombrie anul trecut, cinci pinguini regali și cinci pinguini gentoo fiind ultimii testați pozitiv pe insulele subantarctice. Aceste confirmări urmează rapoartelor privind moartea în masă a elefanților de mare de la sfârșitul anului trecut.

Astrid Saunders, o jurnalistă care a fost într-o croazieră în jurul insulei Georgia de Sud și a peninsulei Antarctice în perioada 15-30 ianuarie, a văzut devastarea direct, după ce nava a fost împiedicată în mod repetat de la andocare. „În fiecare zi spuneau că nu putem ancora aici pentru că sunt prea multe animale moarte”, a spus Saunders.

Singurul loc în care nava putea ancora era în Grytviken, unde se află mormântul lui Shackleton, un oficiu poștal britanic și un muzeu – dar nimeni nu avea voie să debarce. „Nu aveam voie să urcăm la mormântul lui Ernest Shackleton pentru că erau extrem de multe foci moarte care blocau drumul”, a spus ea. „Impresia mea din ceea ce am putut vedea a fost că erau sute de foci moarte.”

În Georgia de Sud, H5N1 a fost confirmat la elefanții de mare, foci, albatroși și pescărușii kelp, potrivit Comitetului Științific pentru Cercetarea Antarctică (Scar).

Pe Insulele Falkland – la 1.500 km vest de Georgia de Sud – moartea pinguinilor gentoo a fost confirmată în trei locuri separate.

Gripa aviară a ucis anul trecut peste 17.000 de pui de foci

Nu sunt încă destul de clare toate datele despre numărul de foci care au murit în regiune, H5N1 a provocat moartea mamiferelor marine și anul trecut: în 2023, oamenii de știință au estimat că tulpina a ucis peste 17.000 de pui de foci din Argentina, rata mortalității în unele sezoane de reproducere ajungând la 96%.

Odată cu sfârșitul sezonului de reproducere pe insulă, experții speră că răspândirea va fi limitată. Ratcliffe a spus: „Pingguinii vor rămâne vulnerabili, deoarece se adună în concentrații mari, dar ulterior se vor dispersa în mare, unde transmisia va fi scăzută.

Cu toate acestea, pinguinii gentoo și regali continuă să formeze adăposturi comune sau, respectiv, să se reproducă pe tot parcursul iernii și, prin urmare, pot rămâne în pericol.”

Cercetătorii au ridicat anterior semnalul de alarmă cu privire la „una dintre cele mai mari dezastre ecologice ale timpurilor moderne” dacă gripa aviară a ajuns la populațiile îndepărtate de pinguini antarctici.

Se estimează că focarul actual al variantei extrem de infecțioase a H5N1 – care a început în 2021 – a ucis milioane de păsări sălbatice. Tulpina, 2.3.4.4b, a decimat populațiile de păsări din Marea Britanie, Europa continentală, Africa de Sud și America.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *