USR, acuzat de PSD că se opune salariului minim european. ”Își reconfirmă poziția de adversar al pensionarilor și al salariaților cu venituri mici din România”

USR, acuzat de PSD că se opune salariului minim european. ”Își reconfirmă poziția de adversar al pensionarilor și al salariaților cu venituri mici din România”

PSD vine cu o reacție după ce Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în guvernul Florin Cîțu, a declarat luni că majorarea salariului minim brut este o măsură prin care statul încearcă să obțină mai mulți bani la buget.

USR, acuzat de PSD că se opune salariului minim european

“E vorba despre creșterea salariului minim brut și nu neapărat a salariului minim net. Salariul minim brut nu este salariul pe care îl primesc oamenii, este salariul pe care se stabilesc taxele. Eu nu am nicio problemă cu creșterea salariului minim net care ar însemna bani mai mulți pentru români.

 De fapt, ce se întâmplă este că statul ia mult mai mulți bani din această creștere a salariului minim brut pentru că, de fapt, la nivelul actual ai o deducere de 200 de lei la fix salariul minim care în momentul în care îl crești cu 200 de lei nu o mai ai, conform legislației în vigoare. Statul ia mai mulți bani din creșterea salariului minim”, a declarat Claudiu Năsui la B1TV.

În replică, PSD acuză USR că se împotrivește, încă o dată, majorărilor de salarii. ”După ce au atacat orice majorare de salariu la Curtea Constituțională, încercând doar să blocheze orice mărire a veniturilor, acum USR nu este de acord nici cu  creșterea salariului minim, o condiție obligatorie a României de aliniere la practicile europene”, susțin social-democrații.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat deja o nouă majorare a salariului minim brut, cu 400 de lei, de la 1 iulie (de la 3.300 de lei la 3.700 de lei).

”Acesta este un pas important nu doar pentru creșterea veniturilor românilor care au astfel de contracte de muncă, ci și pentru implementarea salariului minim european până la finalul acestui an.

PSD denunță dezinformarea agresivă practicată de USR împotriva legislației europene privind salariile minime adecvate din Uniunea Europeană.

USR insinuează în mod mincinos că o astfel de măsură adoptată de Parlamentul European ar implica o creștere a taxării muncii.

Contrar celor susținute de USR, creșterea salariilor din România, ca urmare a introducerii salariului minim european, va echilibra raportul dintre muncă și capital, va contribui la reducerea decalajelor sociale prin creșterea salariilor mici și medii și va asigura creșterea sustenabilă a pensiilor pe termen mediu și lung.

Totodată, măsura este esențială pentru determinarea tinerilor să își construiască un viitor în România, având în vedere că principalul motiv al plecării acestora din țară este legat de diferența dintre salariile din România și cele din alte state europene.

Introducerea salariului minim european va asigura reducerea treptată a acestui decalaj, printr-o creștere predictibilă și automată a salariilor, odată cu dezvoltarea economiei naționale”, mai transmite PSD.

Majorarea salariului minim, în guvernarea USR: mai puțin de 10 euro

Social-democrații mai precizează că atât creșterea veniturilor românilor, cât și implementarea salariului minim european sunt priorități ale guvernării.

”Salariul minim brut pe economie a crescut, de când PSD a revenit la guvernare, cu 1.000 de lei, urmând ca de la 1 iulie să se majoreze din nou cu 400 de lei.

Măsurile amatoriste și populiste avansate de USR ar menține decalajelor dintre salariile mari și cele mici și ar conduce la falimentul inevitabil al sistemului de pensii publice din România.

Prin astfel de abordări, USR își reconfirmă poziția de adversar al pensionarilor și al salariaților cu venituri mici din România.

Creșterea veniturilor românilor nu a fost niciodată o prioritate pentru cei de la USR. Pe durata guvernării acestora, salariul minim a fost majorat o singură dată cu 70 de lei brut, de la 2.230 lei la 2.300 lei, adică cu 41 de lei net.

Așadar, creșterea veniturilor românilor plătiți cu salariul minim pe economie a fost mai puțin de 10 euro”, mai susține PSD..

Social-democrații mai spun că USR alături de Forța Dreptei, au atacat la Curtea Constituțională proiectele legislative din Parlament promovând  majorări salariale pentru diferite categorii de salariați, într-o încercare de a bloca aceste majorări.

Guvernul a primit critici din partea celor de la USR și pentru majorările salariale ale profesorilor sau ale celor din sistemul sanitar. ”În perioada în care s-au aflat la guvernare nu au propus nicio majorare de salariu pentru aceste domenii esențiale”, mai precizează sursa citată.

Planul PSD pentru aplicarea salariului minim european

Până la finalul anului, România va implementa salariul minim european, care prevede introducerea unei formule pe baza căreia să se majoreze salariul minim.

”PSD va propune un parcurs predictibil pentru introducerea salariului minim european în legislația românească, astfel încât antreprenorii să își poată stabili din timp politicile salariale pentru proprii angajați.

Totodată, stabilirea unui mecanism de creștere anuală a salariului minim din România, în funcție de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte, cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu și lung, pentru forța de muncă și pentru dezvoltarea afacerii”, se arată în comunicatul PSD.

Majorarea salariului minim brut cu 400 de lei de la 1 iulie duce acest venit la circa 48-49% din salariul mediu, o componentă esențială în implementarea directivei privind introducerea salariului minim european.

”Vor beneficia astfel de creșterea veniturilor peste 1,5 milioane de români. Însă salarii mai mari vor avea și restul angajaților, în funcție de experiența în muncă și nivelul de studii”, mai spun reprezentanții PSD.

Material susținut de PSD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *