„Va fi o baie de sânge pentru toată lumea”. Avertismentele experților militari înaintea ofensivei israeliene din Gaza

„Va fi o baie de sânge pentru toată lumea”. Avertismentele experților militari înaintea ofensivei israeliene din Gaza

Soldații israelieni care se pregătesc pentru o ofensivă terestră în Fâșia Gaza se vor confrunta cu o serie de provocări serioase – clădiri înghesuite, mine și tuneluri – în timp ce îi vor vâna pe militanții Hamas care se amestecă printre civili, o situație ce ar putea provoca suferințe umane imense și ar putea atrage și alte țări în război, au explicat oficiali americani și analiști familiarizați cu conflictul, citați de Washington Post și ABC News.

Oficialii din întreaga regiune a Orientului Mijlociu se pregătesc pentru un asalt de amploare al armatei israeliene (IDF) asupra Fâșiei Gaza, care ar putea dura săptămâni întregi, ar putea ucide mii de oameni și ar putea distruge cartiere întregi.

Duminică, oficialii palestinieni au declarat deja că peste 2.600 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul bombardamentelor declanșate de IDF în semn de răspuns la atacul Hamas care a ucis cel puțin 1.300 de israelieni, pe 7 octombrie.

În ultima săptămână, Israelul a adunat blindate și zeci de mii de soldați la granița Fâșiei Gaza, mobilizând în același timp 360.000 de rezerviști. Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat și scopul ofensivei care se pregătește: „demolarea Hamas”.

Ce urmează?

„Cred că vor intra în forță și va fi o baie de sânge pentru toată lumea”, a declarat pentru Washington Post Kenneth McKenzie jr, un general în retragere din Corpul pușcașilor marini, fost șef al Comandamentului Central al SUA până anul trecut.

El a speculat de asemenea că violențele se vor prelungi pe o perioadă lungă, în condițiile în care forțele israeliene se vor confrunta cu impredictibilitatea războiului urban.

O ofensivă diferită

IDF are experiență în operațiunile din Gaza, o enclavă de 140 de kilometri pătrați, care se învecinează nu doar cu Israelul, ci și cu Marea Mediterană și cu Egiptul.

Au existat ofensive terestre în 2014 și 2009, concepute pentru a pedepsi și degrada Hamas, dar acestea au fost limitate. Acum, amploarea atrocităților recente comise de gruparea teroristă par să fi determinat Israelul să pornească o invazie care ar trebui să „pună capăt” organizației islamiste.

Oficialii israelieni și-au arătat deja intențiile de câteva zile, lansând pliante deasupra orașului Gaza care îi instruiesc pe civili să fugă spre sud și să nu se mai întoarcă până la noi ordine.

Mai mult de jumătate din populația de peste două milioane de locuitori a fost îndemnată să evacueze zone de nord, în ciuda criticilor comunității internaționale, care a avertizat că acest lucru va fi imposibil pentru mulți dintre ei.

În orice caz, oficialii IDF au declarat sâmbătă că vor lansa în curând un „atac integrat și coordonat” terestru, aerian și maritim și au acuzat Hamas că blochează plecarea civililor din nordul Gaza.

Gian Gentile, colonel în retragere din armată și istoric militar la Rand Corp, a declarat pentru Washington Post că amploarea ofensivei Israelului va fi „evident mult mai mare” decât operațiunile din ultimii ani și va veni cu provocări pe care Statele Unite au reușit să le evite în unele dintre cele mai intense lupte urbane, cum ar fi asaltul din noiembrie 2004 la Fallujah, Irak.

În timp ce acel oraș de 250.000 de locuitori era izolat într-un deșert și majoritatea civililor au plecat înainte de începerea ofensivei americane, de data aceasta va fi mai dificil pentru civili să fugă, a spus Gentile.

Una dintre problemele cu care se va confrunta armata israeliană este cea a ostaticilor luați de Hamas, peste 120 de persoane, care sunt ținuți în prezent, cel mai probabil, în adăposturile subterane ale Fâșiei.

Provocările armatei israeliene

Ofensiva Israelului va beneficia de faptul că are o forță bine antrenată, care se bazează pe o tehnologie militară înaltă, a declarat Bruce Hoffman, expert în combaterea terorismului și profesor la Universitatea Georgetown.

Dar și Hoffman a avertizat că provocările pe care soldații israelieni le vor întâlni în Gaza vor fi „exponențial mai mari” decât cele cu care s-au confruntat trupele americane în Fallujah.

Oficialii Hamas au susținut că au pregătit și planificat timp de mai mulți ani atacul lor asupra Israelului, a precizat el, și probabil că se așteptau ca IDF să răspundă cu o invazie terestră. Este probabil ca ambele tabere să folosească drone, spre exemplu, a spus el, ceea ce ar putea evoca perspectiva unor confruntări aeriene între acestea.

Mick Mulroy, un fost înalt oficial al Pentagonului și cofondator al Institutului Lobo, a declarat și el că IDF are trupe, arme și echipamente superioare celor ale Hamas. Dar Hamas, a spus el, a „devenit foarte eficientă” în lupta din mediul urban și probabil că s-a pregătit pentru sosirea forțelor israeliene.

„Pentru a curăța clădirile, subsolurile și rețeaua extinsă de tuneluri, ei vor trebui să își trimită infanteria și să lupte, în esență, soldat la soldat și bloc cu bloc în zonele construite”, a spus Mulroy.

Mulroy, care a servit atât în Corpul Pușcașilor Marini, cât și în CIA, a declarat că este probabil ca IDF să strângă informații acum, în timp ce planifică ofensiva terestră, și să folosească loviturile aeriene pentru a modela câmpul de luptă în avantajul forțelor israeliene.

El a anticipat că principala forță de asalt va intra în Gaza prin punctul de trecere Erez, la extremitatea nordică a fâșiei, și că va aduce tancuri de luptă și transportoare blindate de personal. De asemenea, IDF ar putea încerca să pătrundă în Gaza dinspre est, tăind efectiv teritoriul în două și limitând capacitatea Hamas de a muta luptători și echipamente, a spus el.

Generalul în retragere Robert Abrams, fostul comandant al forțelor americane din Coreea, a declarat și el pentru ABC News că o incursiune israeliană în Gaza va fi „extraordinar de dificilă”, având în vedere că avantajul într-o zonă urbană „se va muta în favoarea apărătorului”.

„Vor avea tot felul de dispozitive explozive improvizate. Au avut la dispoziție luni întregi pentru a depozita arme, muniții”, a spus Abrams. „Probabil că acum există semnificativ mai multe tuneluri. Așadar, există un element subteran, ceea ce înseamnă că va fi extraordinar de dificil pentru israelieni“.

Forțele aeriene israeliene au efectuat în ultimele zile zboruri deasupra Fâșiei Gaza cu comandanți de top ai forțelor terestre pentru a-i familiariza cu teritoriul și pentru a le oferi o vedere de ansamblu, înaintea incursiunii terestre, a scris duminică The Times of Israel.

Comandanților de brigadă și de batalion, dintre care mulți nu au fost niciodată în interiorul Fâșiei, li s-a arătat din elicopterele de luptă unde se așteaptă ca trupele terestre să intre și să avanseze în timpul iminentei ofensive terestre.

Lecțiile operațiunii din 2014

Robert Abrams a menționat că atât Israelul, cât și Hamas au învățat lecții din incursiunea mult mai limitată a Israelului din 2014, în timpul căreia, în opinia sa, Israelul a întâmpinat unele probleme.

Într-o evaluare a acestei operațiuni terestre a Israelului în Gaza, în 2014, un grup operativ format din mai mulți oficiali militari americani în retragere a constatat că Hamas a căutat să provoace „daune colaterale” – morți ale civililor – și apoi să denatureze faptele despre acestea „pentru a submina legitimitatea internațională a Israelului”.

Evaluarea, publicată de Institutul Evreiesc pentru Securitate Națională din America (JINSA), a constatat că Hamas a folosit „un concept de operațiuni diferit și mai periculos decât cel pe care Statele Unite l-au întâlnit” în Irak și Afganistan.

Evaluarea a prezentat, în același timp, operațiunile militare israeliene „ca fiind nediscriminatorii și disproporționate”, în ciuda faptului că acestea erau „răspunsuri legale și defensive la agresiune”.

Armata Hamas

Hamas este acum de nerecunoscut față de micul grup palestinian care a publicat primul său pliant în urmă cu 36 de ani, protestând față de ocupația israeliană, a arătat o analiză Reuters.

„Sunt o miniarmată”, a spus o sursă apropiată Hamas din Fâșia Gaza, care a refuzat să i se dezvăluie identitatea, din cauza sensibilității problemei. El a spus că grupul a avut o academie militară care predă o gamă largă de specializări, inclusiv securitate cibernetică, și că se mândrește cu o unitate de comando naval în aripa sa militară, de 40.000 de oameni.

De la începutul anilor 2000, grupul a construit o rețea de tuneluri sub Gaza, pentru a ajuta luptătorii să se ascundă, să găzduiască fabrici de arme și să aducă arme din străinătate, potrivit unei surse regionale de securitate, care, de asemenea, a refuzat să fie numită. Grupul a achiziționat o serie de bombe, mortiere, rachete, rachete antitanc și antiaeriene, au declarat oficialii Hamas.

Capacitățile în expansiune au produs rezultate din ce în ce mai letale de-a lungul anilor. Israelul a pierdut nouă soldați în timpul incursiunii Hamas din 2008. În 2014, numărul a crescut la 66.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat într-un interviu la Televiziunea Al Jazeera, anul trecut, că grupul său a primit ajutor militar de 70 de milioane de dolari din Iran. „Avem rachete care sunt fabricate local, dar rachetele cu rază lungă de acțiune au venit din străinătate, din Iran, Siria și altele prin Egipt”, a adăugat el.

Potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA din 2020, Iranul oferă aproximativ 100 de milioane de dolari anual grupărilor palestiniene, inclusiv Hamas, Jihadul Islamic Palestinian și Comandamentul General al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei.

O sursă de securitate israeliană a spus că Iranul a crescut semnificativ finanțarea pentru aripa militară a Hamas în ultimul an, de la 100 de milioane de dolari la aproximativ 350 de milioane de dolari pe an.

Ce urmează după ofensivă?

În timp ce tacticile operațiunii ofensive pot fi prevăzute, finalul jocului este neclar.

Blaise Misztal, vicepreședinte pentru politici la JINSA, a declarat că unul dintre aspectele pe care trebuie să le ia în considerare oficialii israelieni este cum să scoată militarii din Gaza, după ce se consideră că și-au atins obiectivele.

Israelul nu a mai avut o prezență permanentă în Gaza din 2005, când guvernul lui Ariel Sharon a retras forțele armate de acolo, considerând că o ocupație nu era sustenabilă.

„Ei nu au vrut să intre din nou în Gaza. Nu au vrut să o ocupe. Nu au vrut să fie responsabili de administrarea ei”, a declarat Misztal. „Dar acum ce vor face, dacă au acest obiectiv mult mai maximalist?”, s-a întrebat el.

Hoffman, expertul în combaterea terorismului, a avertizat și el că în general, istoria arată că terorismul nu poate fi combătut prin soluții militare.

Dar tot el a citat drept contraexemplu o campanie desfășurată împotriva Tigrilor Tamil, un grup militant care, timp de decenii, a lansat atacuri sinucigașe împotriva oficialilor și civililor din India și Sri Lanka.

În cele din urmă, gruparea a fost anihilată în 2009, după o ofensivă militară brutală a forțelor guvernamentale din Sri Lanka pe teritoriul controlat de Tigrii Tamili. Un grup de experți ai ONU a constatat ulterior că până la 40.000 de civili ar fi fost uciși în acest proces, majoritatea din cauza bombardamentelor efectuate de forțele srilankeze.

„Doamne ferește ca un astfel de carnaj să se desfășoare astăzi”, a declarat Hoffman. „Dar dacă ești hotărât să distrugi o organizație teroristă, o poți face. Este nevoie de cruzime pentru așa ceva”, a spus el.

Avertismentele și temerile SUA

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru Washington Post că administrația Biden nu intenționează să trimită forțe americane suplimentare pe teren în Israel „în acest moment” – dar nu a exclus totuși acest lucru, dacă conflictul se extinde.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că a desfășurat grupul de atac al portavionului USS Dwight D. Eisenhower în estul Mediteranei, care s-a alăturat astfel portavionului USS Gerald R. Ford, într-o concentrare rară a puterii militare americane.

Un număr mic de soldați americani sunt de asemenea repartizați la Ambasada SUA din Israel și au oferit consiliere oficialilor israelieni.

Austin a avertizat vineri alți potențiali actori beligeranți să nu se implice. Atât Teheranul, cât și gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, au anunțat însă că s-ar putea vedea nevoite să intervină, dacă Israelul continuă ofensiva asupra Fâșiei Gaza.

Aflat în Israel, Austin a făcut totodată și o distincție între tacticile folosite de Hamas și modul în care Israelul își poate continua ofensiva terestră.

„Teroriștii precum Hamas țintesc în mod deliberat civili, dar democrațiile nu o fac”, a spus Austin. „Acesta este un moment pentru hotărâre și nu pentru răzbunare, pentru scop și nu pentru panică și pentru securitate și nu pentru capitulare”, a spus el.

Dar retorica recentă a Israelului ridică posibilitatea unor pierderi mari de vieți omenești în cadrul ofensivei terestre, a declarat Yousef Munayyer, cercetător la Arab Center Washington DC. Operațiunea israeliană, a spus el, ar putea aduce nu numai devastare în Gaza, ci și o spirală într-un conflict regional care să prindă Statele Unite.

„Este greu de crezut că alți jucători nu se vor implica. Și atunci se dezlănțuie iadul”, a declarat Munayyer, menționând că Hamas ar dori ca alte grupuri militante și țări arabe să se alăture luptei.

„Cu fiecare zi care trece, devine din ce în ce mai greu să controlezi rezultatele și implicațiile”, a spus el pentru Washington Post.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *