Va îngropa Kovesi dosarul „Pfizergate” ?           

Rmag Breaking News

O știre a zburat zilele trecute pe deasupra Europei, fâl, fâl pe la urechile credule: Parchetul European (EPPO) investighează negocierile pe care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leynen și șeful Pfizer, Albert Bourla, le-au purtat pentru mega-contractul de achiziție a vaccinurilor anti-Covid.

Știrea și mai importantă este aceea că ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare din Liège, la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de avocatul local Frédéric Baldan. Probabil că procurorii belgieni se apropiaseră prea mult de anumite puncte fierbinți și dovezi acuzatoare încât a trebuit să li se ia dosarul din față. Sunt supoziții rezonabile că dosarul a fost preluat de EPPO nu ca să fie finalizat, ci ca să fie îngropat. Un răspuns dat de împricinata Ursula la o întrebare directă pusă de publicația „Politico” pe tema acestui dosar este edificator: Tot ceea ce este necesar în această privință a fost spus și schimbat. Și vom aștepta rezultatele”.

Un purtător de cuvânt al  Parchetului din Liège n-a oferit nicio explicație pentru mutarea dosarului. Într-un răspuns pentru „Politico”, el a declarat că ancheta începută de procurorii belgieni nu a pus sub acuzare niciun inculpat, dar vizează presupuse infracțiuni penale, privind „imixtiuni în funcții publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese”.

Plângerea penală depusă de Frédéric Baldan a pornit de la un  schimb de mesaje pe care  Von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, l-au avut în plină pandemie Covid-19, pentru extinderea contractului de cumpărare centralizată a vaccinurilor. Cei doi sunt suspectați că au negociat direct, prin intermediul mesajelor text, o prelungire a contractului de 1,8 miliarde de euro pentru doze suplimentare destinate țărilor UE.

Existența acelui schimb de mesaje a fost dezvăluită pentru prima dată de „The New York Times”. Ziarul american a solicitat în scris Comisiei Europene accesul la documentele respective, dar a fost refuzat. Ca urmare a refuzului, NYT a acționat în instanță conducerea Comisiei Europene într-un proces paralel aflat pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene,  afirmă site-ul politico.eu.

Mesajele text incriminate au fost solicitate și de Ombudsmanul European și de Curtea de Conturi Europeană, dar dacă ele nu vor apărea întrucât Von der Leyen le-a șters acest lucru echivalează cu distrugerea unor documente, afirmă Baldan.

În demersul juridic de anchetare a negocierilor dintre șefa CE și șeful Pfizer s-au alăturat guvernele Ungariei și Poloniei. Cea din urmă este pe cale de a-și retrage plângerea după câștigarea alegerilor de către un guvern pro-UE condus de Donald Tusk. În loc de recuperarea pagubei produsă cetățenilor din țara sa, Tusk pare preocupat mai degrabă să nu-și strice relațiile cu șefii de la Bruxelles. Reușind o coaliție scremută, formată din patru partide de tot felul – Coaliția Civică, Polonia 2050, Partidul Popular Polonez și Stânga Nouă – Tusk a  ajuns prim-ministru în decembrie anul trecut grație unui număr de 18 voturi în plus.

În ianuarie 2021, Ursula von der Leyen anunța că niciuna dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, nu poate negocia separat achiziția vaccinurilor anti-COVID. „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”, spunea șefa Comisiei Europene.

Această doamnă vrea să conducă Europa sau să comande Europa?

„Distribuire echitabilă” și batista pe țambal

Secretomania unei tranzacții ce angaja zeci de milioane de oameni de pe tot continentul este condamnabilă în sine, chiar dacă, până la urmă, cercetarea penală de la EPPO va constata că „fapta nu există” sau ceva asemănător.

Afacerea vaccinurilor pe care statele din UE au fost obligate să le cumpere în cantități supradimensionate și la prețuri impuse de Bruxelles este supranumită „Pfizergate”. Pe lângă profiturile imense obținute de inițiatori, motivante pentru o anchetă penală sunt și efectele medicale secundare care au produs  sute de victime în mai toate țările. Situația e prea groasă pentru a mai fi ascunsă sub preș.

Știrea că de acest dosar se va ocupa parchetul european condus de Laura Kovesi a născut mirare la unii, speranțe la alții, neîncredere la cei mai mulți.

Mirare pentru că miza țintește doi oameni tari, aflați braț la braț  în construcția unei manipulări epocale, care a produs multe victime, dar și profituri incredibile pentru câțiva. Este o premieră absolută ca șeful unei corporații mondialiste și președinta executivă a unui imperiu politic să fie cercetați penal într-un dosar comun. Așa ceva nu este de crezut.

Speranțele sunt ale celor care au fost fraieriți și medical, și financiar. Mai întâi au fost obligați să se înțepe cu un vaccin neomologat și dovedit în mii de cazuri ca având efecte negative, uneori chiar letale. După care au fost puși să și plătească indirect, prin bugetul țărilor lor,  sume enorme, grație unui contract ținut la secret tocmai pentru catastrofele pe care le ascundea. Contractul negociat la secret între Ursula von der Leynen și șefii Pfizer a avut o valoare estimată de peste 20 de miliarde de euro. Acordul a fost prezentat de o propagandă bine ticluită ca fiind „un triumf al unității Europei”, dar cantitatea uriașă de vaccinuri băgată pe gât statelor membre a generat pagube de cel puțin 4 miliarde de euro în doze nefolosite, bașca dozele nefabricate dar puse la plată.

În sfârșit neîncrederea în finalizarea acestei investigații este a celor care știu ce fel de modus operandi are Kovesi, o procuroare antrenată să execute numai ordine politice. În cazul de față, sunt semne rezonabile că ordinele au fost să preia la EPPO dosarul început de niște provinciali belgieni, care nu puteau fi lăsați de capul lor să conducă o anchetă împotriva unor somități suprastatale.

Subiectul achiziției de vaccinuri mai pâlpâie și în România, mai ales datorită campaniei electorale, în care USR este acuzată de faptul că, prin miniștrii săi, putea să evite achiziția a încă 39 de milioane de doze, după ce Guvernul contractase deja 56 de milioane care erau în curs de livrare în prima parte a anului 2021. DNA a anunțat anul trecut că începe cercetarea penală a miniștrilor sănătății din perioada pandemiei, ca și a lui Cîțu, prim-ministru la vremea respectivă.

Sunt șanse ca și acest dosar autohton să fie pus în adormire, mai ales după ce Ursula  von der Leynen declara cu cinism la Congresul PPE de la București că „distribuirea vaccinurilor între statele UE a fost echitabilă”.

Este de așteptat ca procurorii DNA să-și fi luat notițe. Dacă distribuirea  „a fost echitabilă”, care va să zică n-a fost abuzivă sau exagerată; deci cei care au semnat să ne vină fiole cu vagoanele au procedat corect și, ca de obicei în astfel de cazuri, „fapta nu există”. De la Ursula citire.

 

 

The post Va îngropa Kovesi dosarul „Pfizergate” ?            appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *