Vicepreședintele Dumei de Stat a fost la tratament în Elveția, de două ori, în ciuda sancțiunilor

Vicepreședintele Dumei de Stat a fost la tratament în Elveția, de două ori, în ciuda sancțiunilor

Autoritățile elvețiene au ridicat temporar, de două ori, restricțiile pentru senatorul Aleksandr Babakov, 60 de ani, azi vicepreședinte al Dumei de Stat, pentru ca el să poată primi îngrijiri medicale în țară, dezvăluie portalul independent rusesc Agentstvo („Agenția”), care citează corespondența privată piratată a lui parlamentarului, publicată de proiectul ucrainean InformNapalm.

Potrivit Secretariatului de Stat elvețian pentru Economie (SECO), Babakov se află sub sancțiuni din noiembrie 2014. A fost inclus pentru prima dată pe lista sancțiunilor în calitate de deputat care a votat pentru anexarea Crimeei. Dar asta nu l-a împiedicat să obțină permisiunea de a intra de două ori în țară.

Prima dată când lui Babakov i s-a permis să intre în țară a fost în perioada 19-30 iunie 2019, potrivit unei versiuni traduse a ordinului Secretariatului de Stat elvețian pentru Migrație. 

Documentul precizează că a fost o „călătorie pentru tratament medical”. Pe durata călătoriei, autoritățile helvete au ridicat temporar restricțiile privind vizele la intrarea senatorului în zona Schengen. Aceste concesii erau valabile doar în cazul sosirii direct în Elveția și nu prevedeau tranzitul prin teritoriul altor țări.

Babakov a primit al doilea permis de intrare în Elveția în 2021. Corespondența piratată a senatorului conține un ordin de la Secretariatul de Stat elvețian pentru Migrație, precum și o scrisoare de la Ministerul rus de Externe către senator, care face referire la această permisiune

Documentul primit i-a permis să intre în Elveția pentru a fi supus unui „examen programat” în perioada 7-17 mai 2021. 

Din documentele autorităților elvețiene nu reiese clar despre ce fel de tratament este vorba.

Babakov și Ministerul rus de Externe nu au oferit explicații, iar Secretariatul de Stat elvețian pentru Migrație a transmis, prin purtătorul de cuvânt că „în unele cazuri sunt posibile scutiri de la sancțiuni din motive diplomatice sau umanitare importante”.

În 2014, Aleksandr Babakov a fost inclus pe lista de sancțiuni a țărilor UE și a Canadei pentru sprijinirea anexării Crimeei.

În martie 2022, Regatul Unit a impus sancțiuni pe numele oficialului în legătură cu recunoașterea de către Duma de Stat a așa-numitelor Republici Populare Donețk și Luhansk. 

În septembrie 2022, Statele Unite, Japonia, Australia, Noua Zeelandă și Ucraina l-au plasat pe Babakov pe lista sancțiunilor ca răspuns la recunoașterea de către autoritățile ruse a „referendumurilor fictive” și a „anexării teritoriilor Ucrainei de către forțele de ocupație”.

Elveția a aderat la sancțiunile UE.

În mai, autoritățile franceze au rechiziționat domeniul familiei lui Babakov din Saint-Leger-en-Yvelines, 40 de kilometri de Versailles. Fundația opozantului Aleksei Navalnîi a estimat că proprietatea, trecută pe numele soției Irina și a copiilor, Olga și Mihail, la 11,5 milioane de euro.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *