Vietățile al căror număr a scăzut dramatic. Mulți le consideră enervante, puțini știu cât sunt de importante pentru ecosistem

Vietățile al căror număr a scăzut dramatic. Mulți le consideră enervante, puțini știu cât sunt de importante pentru ecosistem

Unele vietăți pe care mulți le consideră enervante sunt de fapt foarte importante pentru natură. În ultimul timp, numărul lor a scăzut mult, ceea ce îngrijorează experții. Află mai multe.

Vietățile al căror număr a scăzut dramatic. Mulți le consideră enervante, puțini știu cât sunt de importante pentru ecosistem

Există niște vietăți pe care mulți dintre noi le găsim enervante și ne gândim doar cum să scăpăm de ele. Vorbim despre viespi, acele insecte care par să apară de nicăieri exact când vrem să ne bucurăm de o masă în aer liber. În ultima vreme, oamenii de știință au observat că numărul viespilor scade tot mai mult, ceea ce poate avea consecințe negative pentru mediul înconjurător.

Viespile sunt adesea considerate dăunătorii deranjanți care ne strică verile. În realitate, viespile reprezintă o familie de insecte extrem de diversă și importantă pentru ecosistemele noastre.

Cu peste 100.000 de specii răspândite în întreaga lume, viespile joacă roluri cruciale în natură, de la polenizarea plantelor până la controlul populațiilor altor insecte, scrie adevarul.ro. 

Populațiile de viespi sunt în scădere. Ce spun specialiștii

În acest an, experții în entomologie au tras un semnal de alarmă, după ce au observat o scădere îngrijorătoare a populațiilor de viespi. Profesorul Seirian Sumner, un renumit entomolog de la University College London, care și-a dedicat întreaga carieră studierii acestor insecte fascinante, explică cauzele acestui declin.

Potrivit lui, primăverile reci și umede din ultima perioadă au afectat grav capacitatea viespilor regine de a-și stabili cuiburile și de a vâna eficient. În plus, utilizarea pesticidelor și alte activități umane contribuie la un declin pe termen lung al populațiilor de viespi, adăugând presiune asupra acestor insecte deja vulnerabile.

Specialistul subliniază rolurile vitale pe care viespile le joacă în menținerea echilibrului ecologic. Aceste insecte sunt esențiale în combaterea dăunătorilor, ajutând astfel la protejarea culturilor și a plantelor sălbatice.

De asemenea, ele contribuie la polenizarea multor specii de plante și la procesul de descompunere a materiei organice.

„Scăderea numărului de viespi este îngrijorătoare, deoarece are implicații asupra ecosistemului și subliniază necesitatea unor eforturi de conservare pentru a proteja aceste insecte valoroase”, susține profesorul Sumner pentru publicația citată, potrivit adevarul.ro.

Contrar credinței populare, majoritatea speciilor de viespi nu reprezintă niciun pericol pentru oameni. De fapt, cele mai multe viespi nici măcar nu au capacitatea de a înțepa. Iar dintre cele care înțeapă, majoritatea sunt viespi solitare, concentrate pe vânarea unor prăzi specifice.

Please follow and like us:
Pin Share