Vinerea Mare 2024. Este păcat mare să faci așa ceva în acestă zi sfântă

Vinerea Mare 2024. Este păcat mare să faci așa ceva în acestă zi sfântă

Vinerea Mare 2024 foarte importantă în calendarul ortodox. Este o zi pe care credincioșii trebuie să o respecte cu pioșenie. Există atât lucruri care trebuie făcute în această zi, dar și acțiuni interzise. În continuare, poți afla totul despre ce reprezintă Vinerea Mare și care sunt restricțiile sale.

Ce semnificație are Vinerea Mare 2024 din Săptămâna Patimilor

Vinerea Mare 2024 este o zi cu semnificație profundă pentru creștinii ortodocși. Ea marchează patimile și moartea lui Iisus Hristos pe cruce. Momentul este unul de reflecție intensă și de rugăciune, în care se comemorează suferința asumată de Fiul lui Dumnezeu în numele mântuirii omenirii.

Vinerea Mare este considerată a fi cea mai întunecată și solemnă zi de pe parcursul Săptămânii Patimilor. În această zi, se desfășoară și Denia Prohodului Domnului. Slujba este o rememorare a trădării lui Iisus de către Iuda, a judecății lui Pilat, dar și a răstignirii pe cruce.

Pe parcursul Deniei Prohodului Domnului, se cântă Prohodul Domnului de către creștinii prezenți la slujbe în bisericile din toată țara. Este, de altfel, o ocazie de meditație asupra grandorii sacrificiului făcut de Hristos pentru mântuirea omenirii.

Tradiții și superstiții în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, în mod tradițional, se ține post negru. Acest gest este considerat a fi o dovadă de recunoștință adusă lui Hristos pentru sacrificul suprem săvârșit de către Mântuitor.

Conform dogmei bisericești, postirea trebuie să înceapă încă din Joia Mare, de la ora 18:00. Postul trebuie ținut până vineri, la ora 24. Credincioșii care nu pot ține post negru atât de mult timp, îl pot încheia prematur, ținând cont de câteva repere cheie.

Postul poate fi încheiat vineri, la ora 15:00, atunci când Iisus Hristos i-a oferit Tatălui Ceresc sufletul Său. De asemenea, ora 18:00 poate fi un reper de încheiere a postului, aceasta fiind ora când Mântuitorul a fost coborât de pe Sfânta Cruce și îngropat. Și ora 21:00 este un moment cheie al zilei de Vinerea Mare, pentru că atunci a fost așezată piatra pe mormântul Mântuitorului.

Pe lângă postul negru, se recomandă în Vinerea Mare 2024 și dusul copiilor la biserică, acolo unde micuții pot duce flori și pot trece pe sub masă. Totodată, se crede că afumarea casei cu tămâie, în zorii zilei, are capacitatea de a ține la distanță spiritele rele.

Ce n-ai voie să faci în a cincea zi din Săptămâna Patimilor

La fel ca în celelalte zile din Săptămâna Patimilor, și în Vinerea Mare 2024 există restricții importante. Bazate pe tradiții, credință sau superstiții, acestea s-au perpetuat în timp, iar mulți români le respectă cu sfințenie. În primul rând, în Vinerea Mare este interzis să speli și să calci rufe.

Totodată, nu este bine să înroșești ouăle în ziua de Vineri din Săptămâna Patimilor. Ouăle trebuie vopsite fie în Joia Mare, fie în Sâmbăta Mare.  În Vinerea Mare este interzisă și sacrificarea păsărilor sau a animalelor. În plus, nu este bine să mănânci urzici și să consumi oțet. Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, în timp ce suferea pe Cruce, iar oțet i-a fost oferit să bea, atunci când Mântuitorul a cerut apă.

Alte superstiții și tradiții importante, pe care unii aleg să le respecte în Vinerea Mare sunt următoarele:

Nu se tund, pentru a nu se îmbolnăvi.
Nu se coc alimente, pentru a nu se arde mâinile Maicii Domnului.
Nu se coase, țese sau toarce, pentru că există risc de orbire.

Fie că alegi să crezi în aceste superstiții sau nu, Vinerea Mare 2024 este o zi importantă pentru ortodoxism și care trebuie cinstită așa cum se cuvine de către credincioșii români.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *