Vladimir Putin a obținut o victorie categorică, în scrutinul criticat de Occident. Principalele concluzii după alegerile prezidențiale din Rusia

Vladimir Putin a obținut o victorie categorică, în scrutinul criticat de Occident. Principalele concluzii după alegerile prezidențiale din Rusia

Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat de președinte al Rusiei la finalul unor alegeri în care, potrivit rezultatelor oficiale anunțate de Moscova, a obținut aproape 88% dintre voturile exprimate. În acest context, Putin a vorbit despre „transparența” alegerilor, criticând în același timp democrația americană, se precizează într-o analiză BBC a scrutinului din Rusia.

Liderul rus și-a revendicat victoria în condițiile în care niciun candidat credibil al opoziției nu a fost lăsat să candideze la prezidențiale.

El a salutat campania electorală din țara sa ca fiind mult mai avansată decât cea din SUA, referindu-se la utilizarea de către Rusia a votului online, care, potrivit oficialilor, a adus opt milioane de votanți.

„Este transparent și absolut obiectiv (…), nu ca în SUA cu votul prin corespondență (…) poți cumpăra un vot pentru 10 dolari”, a spus Putin, care a fost filmat votând online.

De asemenea, Putin i-a lăudat pe militanții opoziției pentru că i-au încurajat pe alegători să se prezinte la vot în număr mai mare, însă i-a condamnat pe cei care au deteriorat buletinele de vot, avertizând că vor fi luate măsuri împotriva lor.

Prima referire la moartea lui Navalnîi

Totodată, liderul rus s-a referit la Aleksei Navalnîi rostindu-i numele în public pentru prima dată la mai bine de o lună după ce principalul său opozant a murit într-o colonie penală din zona Cercului Arctic.

Putin a confirmat informațiile despre un schimb de prizonieri cu Occidentul care l-ar fi implicat și pe Navalnîi.

„Am spus că sunt pentru, dar, din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Ce poți să faci? Asta e viața”, a afirmat Vladimir Putin.

„Speranța că nu totul este în zadar”

Ultima zi a scutinului, duminică, 17 martie, a fost marcată de proteste simbolice ale susținătorilor lui Aleksei Navalnîi.

Inițiativa „Prânz împotriva lui Putin”, lansată inițial chiar de Navalnîi și continuată de susținătorii lui, a făcut ca în orașele rusești, inclusiv în Moscova și Sankt Petersburg, și în fața multor ambasade din străinătate să se formeze cozi lungi de alegători, dar nu a avut niciodată vreun impact asupra rezultatului, subliniază sursa citată.

Cel puțin 80 de ruși au fost arestați în acest context, potrivit datelor grupului de monitorizare OVD-Info.

Văduva opozantului rus, Iulia Navalnaia, a stat la coadă în fața Ambasadei ruse la Berlin în cadrul campaniei de protest pentru vot. Ea a declarat că a așteptat șase ore înainte să voteze și că a scris numele răposatului ei soț pe buletinul de vot. De asemenea, i-a lăudat pe toți cei care au răspuns apelului la manifestația pașnică, pentru că i-au dat „speranța că nu totul este în zadar”.

„Pseudo-alegeri”

Țările occidentale au condamnat scrutinul, acuzând că nu este nici liber, nici corect.

Germania a vorbit despre „pseudo-alegeri” sub conducerea unui conducător autoritar care se bazează pe cenzură, represiune și violență, în timp ce ministrul britanic de externe, David Cameron, a acuzat „desfășurarea ilegală a alegerilor pe teritoriul ucrainean”.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că „dictatorul rus simulează alte alegeri”, iar Leonid Volkov, aliatul lui Navalnîi aflat în exil în Lituania și atacat recent cu un ciocan, a spus că „procentele trasate pentru Putin nu au, desigur, nici cea mai mică legătură cu realitatea”.

Alegerile prezidențiale din acest an s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, iar locuitorii din zonele ucrainene ocupate de Rusia au avut la dispoziție și mai mult timp, într-o încercare de a-i convinge să participe la vot.

Există informații potrivit cărora un oficial al unei comisii electorale a fost ucis duminică în orașul ocupat Berdiansk. De asemenea, locuitorii au vorbit despre colaboratori pro-ruși care mergeau din casă în casă cu urne de vot, însoțiți de soldați înarmați.

Scrutinul prezidențial din Rusia nu avea să fie niciodată un teren de joc echitabil, notează BBC, în condițiile în care Kremlinul controlează sistemul politic, mass-media și alegerile.

Niciunul dintre ceilalți trei candidați nu a fost o competiție serioasă pentru Putin.

Nikolai Haritonov, candidatul Partidului Comunist, a obținut puțin peste 4% din voturi, iar colegii săi candidați chiar mai puțin decât atât. În plus, Haritonov chiar l-a lăudat pe Vladimir Putin înainte de alegeri pentru că „a încercat să consolideze națiunea în vederea victoriei în toate domeniile”.

„Milioane de ruși vor fi votat pentru un al cincilea mandat prezidențial al lui Putin, în parte pentru că nu văd nicio alternativă credibilă. Dar acest lucru se datorează pur și simplu faptului că Kremlinul a eliminat orice posibil contestatar din peisajul politic. Opozanții fie au fost încarcerați, fie au fugit în exil, fie și-au pierdut viața”, se precizează în analiza citată.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *