Xi Jinping le cere chinezilor să aibă răbdare, pe fondul încetinirii economiei țării, și spune că Occidentul e „într-o dificultate tot mai mare”

Xi Jinping le cere chinezilor să aibă răbdare, pe fondul încetinirii economiei țării, și spune că Occidentul e „într-o dificultate tot mai mare”

Economia Chinei a avut una dintre cele mai slabe creșteri din ultimele decenii, iar șomajul în rândul tinerilor a crescut substanțial, astfel că autoritățile au suspendat publicarea datelor pe această temă, scrie Associated Press.

Liderul chinez Xi Jinping a făcut un apel la răbdare către cetățeni, într-un moment în care Partidul Comunist încearcă să stopeze o încetinire economică tot mai serioasă, și a asigurat în schimb că țările occidentale sunt „într-o dificultate tot mai mare” din cauza materialismului și a „sărăciei spirituale”.

Discursul lui Xi, scrie Associated Press, a fost publicat de Qiushi, cea mai importantă revistă teoretică a partidului, la câteva ore după ce datele de marți au arătat că în luna iulie consumul a scăzut și mai mult, o dată cu producția fabricilor, în ciuda promisiunilor oficiale de a sprijini antreprenorii aflați în dificultate.

Guvernul a suspendat de asemenea, cel puțin temporar, publicarea datelor privind șomajul în rândul tinerilor, o statistică pe care unii analiști o consideră de drept un indiciu-cheie al încetinirii creșterii economice a țării.

Xi, cel mai puternic lider al țării din ultimele decenii, a cerut însă Chinei să „construiască o ideologie socialistă cu o coeziune puternică” și să se concentreze asupra obiectivelor pe termen lung de îmbunătățire a educației, a asistenței medicale și a aprovizionării cu alimente pentru cei 1,4 miliarde de chinezi, în loc să urmărească doar bogăția materială pe termen scurt.

„Răbdare istorică” și date economice îngrijorătoare

„Trebuie să ne păstrăm răbdarea istorică și să insistăm să facem progrese constante, pas cu pas”, a spus Xi în discurs.

De la preluarea puterii în 2012, Xi a cerut restabilirea rolului partidului de guvernământ ca lider economic și social și a consolidat controlul asupra afacerilor și societății. Unele schimbări au un cost tot mai mare, deoarece companiile chineze de succes sunt presate să redirecționeze bani către inițiative politice, inclusiv dezvoltarea de cipuri pentru procesoare, scrie agenția de presă.

Partidul a înăsprit de asemenea controlul asupra industriilor tehnologice prin lansarea unor măsuri de securitate a datelor și de combatere a monopolurilor care au șters miliarde de dolari din valoarea bursieră a acestora.

Qiushi a precizat că discursul a fost rostit în luna februarie în orașul Chongqing din sud-vestul țării. Este însă obișnuit ca revista partidului să publice discursurile la câteva luni după ce au fost rostite.

Datele economice actuale din China nu sunt cele mai bune. Creșterea economică s-a redus la 0,8% în cele trei luni care s-au încheiat în iunie, comparativ cu luna precedentă, față de 2,2% în perioada ianuarie-martie.

Acest lucru este echivalent cu o rată anuală de 3,2%, care ar fi printre cele mai slabe din China din ultimele decenii.

Un sondaj realizat în iunie a constatat că șomajul în rândul muncitorilor din mediul urban cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a atins un nivel record de 21,3%. Biroul de statistică a declarat însă săptămâna aceasta că va amâna actualizările pe această temă, în timp ce își va rafina măsurătorile.

Guvernul încearcă în același timp să-i liniștească pe cumpărătorii de locuințe și pe investitorii neliniștiți în legătură cu industria imobiliară profund îndatorată, după ce unul dintre cei mai mari dezvoltatori din China, Country Garden, nu a reușit să facă o plată către deținătorii de obligațiuni și a suspendat tranzacționarea obligațiunilor sale.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat marți că autoritățile de reglementare țin sub control datoriile și că „se așteaptă ca riscurile să fie rezolvate treptat”.

Beijingul a extins, de asemenea, normele antispionaj și a înăsprit controalele asupra informațiilor, lăsând companiile străine și private nesigure cu privire la ce activități ar putea fi permise.

„Materialismul și sărăcia spirituală”, problemele Occidentului, în opinia lui Xi

În discursul său, Xi a subliniat „prosperitatea comună”, un slogan al partidului din anii ’50, pe care actualul lider l-a reînviat.

El a făcut apel la reducerea decalajului uriaș de bogăție din China între o mică elită și majoritatea săracă și la „reglementarea dezvoltării sănătoase a capitalului”, dar nu a anunțat nicio inițiativă nouă.

„Prosperitatea comună pentru toți oamenii” este o „caracteristică esențială a modernizării în stil chinezesc și o distinge de modernizarea occidentală”, a declarat Xi.

Modernizarea de tip occidental „urmărește maximizarea intereselor capitalului în loc să servească interesele marii majorități a oamenilor”, a spus Xi.

„Astăzi, țările occidentale sunt din ce în ce mai mult în dificultate”, a spus Xi. „Ele nu pot pune frâu naturii lacome a capitalului și nu pot rezolva boli cronice precum materialismul și sărăcia spirituală”, a mai spus președintele.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *