Zeci de deținuți din Penitenciarul Aiud primesc bursă de merit de 300-400 de lei din partea Ministerului Educației – Care e explicația

Zeci de deținuți din Penitenciarul Aiud primesc bursă de merit de 300-400 de lei din partea Ministerului Educației – Care e explicația

 

O parte dintre deținuții Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud care își continuă studiile vor primi bursă de merit din partea Ministerului Educației. 

Este vorba despre deținuții care sunt închiși la Aiud și care au dorit să continue școala. În total, la închisoarea din Aiud, în luna septembrie au început cursurile 78 de deținuți, potrivit alba24.ro

Dintre cei 78 care fac școală, aproape 20 de deținuți vor primi burse de merit, datorită noii formule de calcul de acordare a burselor. Este vorba despre suma de 450 de lei pe lună.

Cursurile școlare la Penitenciarul Aiud sunt organizate în colaborare cu Școala Gimnazială ”Axente Sever” din Aiud pentru elevii deținuți care vor să participe la cursurile claselor I-VIII și cu Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza”, Ciumbrud – pentru școala profesională anii I – IV.

La ciclul gimnazial vor primi burse de merit 4 deținuți de la Aiud.

Iar 12 deținuți care fac cursuri la școala profesională vor primi și ei 450 de lei pe lună ca bursă de merit, mai scrie alba24.ro.

Cum se acordă bursele de merit

Dacă există o clasă cu 10 elevi, primii 30% cu notele cele mai mari din acea clasă vor primi bursă de merit, potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educației.

Noua metodologie de acordare a burselor școlare, care a stârnit un scandal în rândul părinților și elevilor, dar și a profesorilor. Prin noua metodologie, nu se mai stabilește o medie sau o limită de vârstă pentru elevii beneficiari, astfel că permite deținuților care își continuă studiile să primească burse.

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia

b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *