Zeci de potențiali jurați din procesul lui Donald Trump de la New York au fost respinși după ce au spus că nu pot fi imparțiali

Zeci de potențiali jurați din procesul lui Donald Trump de la New York au fost respinși după ce au spus că nu pot fi imparțiali

În prima zi a procesului în care Donald Trump este judecat pentru acuzația că a acoperit ilegal cumpărarea tăcerii unei vedete de filme pentru adulți, 60 dintre cei 96 de potențiali jurați au afirmat că nu pot fi imparțiali și au fost respinși, relatează BBC. Selecția juraților continuă marți și ar putea dura până la două săptămâni.

Respingerile din prima zi sunt un indiciu despre cât de dificil ar putea fi să se găsească un grup de 12 jurați imparțiali pentru un caz atât de unic, notează jurnaliștii britanici, amintind că este vorba despre un proces legat de un scandal sexual de profil înalt care implică un fost președinte care candidează din nou la Casa Albă.

„Pur și simplu nu am putut să o fac”, a spus o femeie, potențial jurat, în timp ce părăsea tribunalul.

Judecătorul a început prin a respinge jurații care au ridicat mâna pentru a spune că nu pot fi imparțiali, rămânând astfel aproximativ 34 de persoane. Acestea au primit 42 de întrebări din chestionarul pentru jurați, inclusiv în legătură cu privire la obiceiurile lor de a citi știri, dacă au participat la vreun miting al lui Trump sau dacă au citit vreuna dintre cărțile fostului președinte.

Dintre cei 34, 18 au fost plasați la întâmplare în boxa juraților, iar aceștia au răspuns la chestionar unul câte unul.

O femeie a răspuns simplu „da” când a fost întrebată dacă are „opinii puternice sau convingeri ferme despre fostul președinte Donald Trump, sau despre faptul că este un candidat actual la președinție, care ar putea interfera cu capacitatea sa de a fi un jurat corect și imparțial”.

Ea a fost respinsă, deși echipa lui Trump s-a opus inițial să o excludă din motive pe care nu le-a explicat.Toți jurații vor rămâne anonimi din cauza naturii de profil înalt a cazului, deși echipa juridică a candidatului republican la prezidențiale și procurorii le vor cunoaște identitatea.

Donald Trump este vizat în acest caz de 34 de capete de acuzare și a pledat nevinovat. El neagă că a falsificat registrele de afaceri pentru a ascunde cumpărarea tăcerii vedetei porno Stormy Daniels chiar înainte de alegerile din 2016, pe care le-a câștigat.

Procuratura districtului Manhattan susține că Trump l-a îndrumat pe fostul său avocat, Michael Cohen, să îi plătească lui Daniels 130.000 de dolari în schimbul tăcerii ei cu privire la o presupusă relație sexuală despre fostul președinte neagă că a avut loc.

În timpul primei zile a procesului, Donald Trump a fost în mare parte tăcut și a avut o expresie severă. Echipa sa a negat sugestiile potrivit cărora fostul președinte s-a chinuit să țină ochii deschiși sau chiar a adormit în timpul procedurilor, declarând pentru Independent că „aceasta este o știre 100% falsă venită de la «jurnaliști» care nici măcar nu au fost în sala de judecată”.

În afara instanței, fostul președinte a declarat că procesul a fost un „nonsens” și un „asalt asupra Americii”.

Acesta este doar unul unul dintre cele patru procese penale cu care se confruntă fostul președinte, dar ar putea fi singurul care să fie judecat înainte de alegerile prezidențiale din luna noiembrie, când Donald Trump speră să-l învingă pe Joe Biden și să se întoarcă la Casa Albă.

Dacă va fi condamnat, Trump va fi primul candidat al unui partid majoritar care se află în cursa prezidențială în calitate de infractor condamnat, însă nicio lege nu îl împiedică să candideze în continuare într-o astfel de situație.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *