Zelenski merge vineri în Turcia pentru a se întâlni cu Erdogan. Liderul ucrainean încearcă relansarea coridorului cerealelor din Marea Neagră

Zelenski merge vineri în Turcia pentru a se întâlni cu Erdogan. Liderul ucrainean încearcă relansarea coridorului cerealelor din Marea Neagră

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va efectua vineri o vizită în Turcia şi se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi, 7 martie, preşedinţia de la Ankara, informează Agerpres preluând Reuters.

Într-o postare pe reţeaua socială X, preşedinţia turcă a menţionat că cei doi lideri vor discuta despre relaţiile bilaterale, evoluţia războiului ruso-ucrainean şi despre un posibil nou acord pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

“Situaţia între Ucraina şi Rusia şi ultimele contacte asupra relansării coridorului securizat din Marea Neagră” vor fi în centrul întâlnirii, mai scrie în mesajul președinției turce.

Într-un comunicat separat, Ministerul turc de Externe a precizat că întâlnirea Erdogan-Zelenski se va desfăşura la Palatul Dolmabahce din Istanbul, la fel cum s-a întâmplat în cadrul vizitei efectuate de liderul ucrainean în iulie 2023.

Erdogan, de acord “în principiu” cu planul de pace propus de Zelenski

Preşedintele turc şi-a declarat săptămâna trecută sprijinul “în principiu” faţă de planul de pace în zece puncte prezentat în anul 2022 de preşedintele Zelenski, ce prevede retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Ucraina, dar a cerut “mai multă diplomaţie”.

Erdogan a subliniat importanţa reluării negocierilor, pe care ţara sa le-a găzduit la Istanbul la începutul războiului declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022, dar au fost sistate la sfârşitul lunii următoare fără niciun rezultat. Turcia şi-a manifestat disponibilitatea de a găzdui noi negocieri de pace ruso-ucrainene.

Respectivul plan de pace, enunţat de Zelenski la sfârşitul anului 2022, prevede:

retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean
restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional
şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti.

Moscova consideră aceste puncte din planul lui Zelenski ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul.

De partea ei, Rusia a cerut Kievului să accepte pierderea peninsulei Crimeea şi a teritoriilor ucrainene ocupate de forțele Moscovei şi le-a reproşat responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile de pace desfăşurate la Istanbul în martie 2022 pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.

Jocul “pe sârmă” al lui Erdogan

Preşedintele Erdogan încearcă să menţină relaţii echilibrate cu Kievul şi Moscova în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Totuşi, Turcia a provocat iritarea Rusiei după ce, în urma vizitei efectuate la Istanbul de preşedintele Zelenski, a predat anul trecut în luna iulie Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă.

Aceşti prizonieri ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, în virtutea unui acord tripartit încheiat între Ankara, Kiev şi Moscova, prin care aceasta din urmă a acceptat eliberarea lor din detenţie.

Rusia şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de livrarea către Ucraina a unor arme fabricate în Turicia, în special drone Bayraktar.

Pe de altă parte, Turcia este criticată de ţările occidentale că joacă un rol în ocolirea sancţiunilor impuse Rusiei.

În acelaşi timp, Ankara s-a implicat activ în exporturile cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim securizat în Marea Neagră, în virtutea unui acord mediat de asemenea de ONU, dar din care Rusia s-a retras acuzând nerespectarea componentei înţelegerii referitoare la exporturile ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte afectate indirect de sancţiunile occidentale.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *