Ziarul La Croix din Franța despre situația din România: „Este un dezastru”/„Înaintea alegerilor și când retorica antieuropeană câștigă teren”

Ziarul La Croix din Franța despre situația din România: „Este un dezastru”/„Înaintea alegerilor și când retorica antieuropeană câștigă teren”

Miza politică a destrămării redacțiilor Libertatea și GSP, explicată în cotidianul La Croix, editat la Paris.  

Zdruncinarea României, „un aliat de încredere contra atacului Rusiei”: „Fără precedent în ultimii 20 de ani”, scrie ziarul francez. 
„Am abordat subiecte uneori deranjante, care au dus adesea la reacții politice”, explică jurnalista Iulia Roșu situația de la Libertatea, în articolul în care ziarul francez descrie felul în care trustul Ringier, „deși a invocat restructurarea ca motiv”, a acționat în cazul redacțiilor Libertatea de la GSP. 

„Amenințări la adresa libertății presei în ajunul unui an electoral” se intitulează articolul publicat pe 22 decembrie de ziarul La Croix, referitor la situația din România. 

Societatea civilă din România este îngrijorată în urma recentele demiteri din redacția Libertatea, „cel mai citit ziar din țară, renumit pentru investigațiile sale independente, într-un moment în care țara urmează să organizeze patru alegeri în 2024 și când retorica antieuropeană și opoziția față de ajutorul pentru Ucraina câștigă teren”, scrie La Croix. 

Situația din redacțiile Ringier a devenit publică în 3 octombrie, când îndepărtarea redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, a fost semnalată de 95 de ziariști din redacțiile GSP și Libertatea. 

Ziariștii români au acuzat că li s-au cerut articolele în avans, de către membri ai managementului, și au făcut cunoscut, de asemenea, că Ringier are o asociație de lobby pentru industria jocurilor de noroc, în Bulgaria.

Jurnaliștii au publicat e-mailuri în care independența editorială („separarea comercialului de editorial”) era numită „a big problem” de către un acționar și membru în conducerea afacerilor de presă Ringier din România. Ringier a negat acuzațiile angajaților săi. 

Libertatea – „Subiecte care nu erau abordate în altă parte”

Corespondentă la București, jurnalista Marine Leduc notează că Libertatea „este un fost tabloid care a reușit să îmbine știrile cu investigații aprofundate. A scos în evidență subiecte care nu erau abordate în altă parte și a câștigat încrederea unui public larg”, conform Cristinei Lupu, director al Centrul pentru Jurnalism Independent. 

„Am abordat subiecte uneori deranjante, care au dus adesea la reacții politice”, a declarat pentru ziarul francez Iulia Roșu, fost redactor-șef adjunct, care a fost și ea concediată pe 6 decembrie. 

„Deși grupul Ringier invocă restructurarea ca motiv”, scrie La Croix, ziariștii de la Libertatea și GSP, ambele cu o reputație de jurnalism investigativ, au reclamat propriei conduceri și apoi publicului presiuni asupra independenței editoriale. 

„În sprijinul redacției Libertatea au venit o scrisoare deschisă, semnată de 80 de ONG-uri, jurnaliști și academicieni”, arată La Croix.

„Să vedem un grup vest-european acționând în acest fel”

„Suntem surprinși să vedem un grup vest-european acționând în acest fel, când noi aveam mai ales suspiciuni față de proprietarii români de media”, a mai spus ziarista Iulia Roșu, referindu-se la acțiunile din România ale trustului elvețian Ringier. 

„Pentru jurnalistul Cătălin Tolontan, aceste concedieri multiple înainte de un an electoral nu sunt o coincidență: «Cred că le convine anumitor personaje politice»”, consemnează La Croix.

„Fără precedent în ultimii 20 de ani”

„România va organiza patru alegeri în 2024: europene, locale, prezidențiale și legislative. Vecină a Ucrainei și membră a NATO, România este în continuare văzută ca un aliat de încredere, crucial pentru logistica ajutorului internațional în fața atacului Rusiei. Dar în sondaje, partidele antieuropene și personalitățile care se opun ajutorului pentru Ucraina se situează între locul al doilea și al treilea. Acest lucru este fără precedent în ultimii 20 de ani”, scrie ziarul din Franța.

Fără presă independentă, „nedreptatea și necinstea ar fi sufocat obscen viața democratică în interiorul granițelor noastre”

Legătura dintre o presă liberă și capacitatea cetățeanului de a-și exercita controlul democratic este unul dintre elementele de bază ale funcționării societății, conform a numeroase legi și studii din lumea democratică. 

„Expunerea înșelăciunii din partea guvernului este ceea ce creatorii Constituției au sperat și au avut încredere că jurnaliștii vor face”, argumenta judecătorul Justice Black, de la Curtea Supremă a Statelor Unite. Altfel, „în lipsa unei mass-media independente, nedreptatea și necinstea ar fi sufocat obscen viața democratică în interiorul granițelor noastre”.

„Jurnalismul este esențial să îi tragă la răspundere pe cei aflați la putere”, este unul dintre principiile Actului european privind libertatea presei (European Media Freedom Act), inițiativă a UE referitoare la independența presei. 

„Este un dezastru”

Pentru situația concretă din România, La Croix notează declarația Cristina Lupu de la CJI: „Dezinformarea online este în creștere, în timp ce mai multe mijloace de comunicare în masă sunt finanțate de partide pentru a influența alegătorii”.

„Așadar, să te atingi de Libertatea înseamnă să riști să pierzi o contrapondere, o sursă importantă de informații cu investigații independente. Nu există un echivalent în România cu o audiență atât de mare. Este un dezastru”, este citatul din Cristina Lupu, cu care La Croix încheie articolul său.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *