Ziua internaţională a pădurilor

Rmag Breaking News

Ziua internaţională a pădurilor este marcată, în fiecare an, la 21 martie, la nivel mondial. În această zi, ţările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naţionale şi internaţionale pentru a organiza activităţi care implică păduri şi copaci.

Inovaţia şi tehnologia au transformat capacitatea ţărilor de a monitoriza pădurile şi de a face raportări precise.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) consideră că sunt necesare noi inovaţii tehnologice pentru a opri defrişarea şi degradarea pădurilor.

Anual sunt pierdute din cauza defrişărilor 10 milioane de hectare de pădure şi aproximativ 70 de milioane de hectare sunt afectate de incendii. Sunt necesare inovaţii tehnologice pentru sistemele de avertizare timpurie pentru incendii de vegetaţie şi pentru a permite producţia durabilă de mărfuri.

Potrivit site-ului http://apepaduri.gov.ro, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) recomandă statelor membre să iniţieze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

Forumul Naţiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) a fost desemnat de Adunarea Generală a ONU pentru a facilita marcarea Zilei internaţionale a pădurilor, în colaborare cu FAO, cu guvernele, cu organizaţiile internaţionale şi regionale, precum şi cu părţile interesate, inclusiv cu societăţile civile.

Manifestările organizate pentru a celebra Ziua internaţională a pădurilor din acest an includ plantarea de arbori, dar şi alte evenimente, precum expoziţii de artă, fotografie, vizionarea de filme şi diverse reuniuni ce tratează teme legate de gestionarea pădurilor.

Pădurile acoperă o treime din suprafaţa pământului, îndeplinind funcţii vitale în întreaga lume.

Aproximativ 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru existenţa lor, medicamente, combustibil, hrană şi adăpost, notează www.genevaenvironmentnetwork.org.

Pădurile găzduiesc aproximativ 80% din biodiversitatea terestră din lume, arată www.mmediu.ro.

Pădurile sunt formate din peste 60.000 de specii de copaci. Diversitatea genetică ajută pădurile să facă faţă schimbărilor climatice şi altor ameninţări. Biodiversitatea se află sub ameninţare gravă din cauza defrişărilor, a degradării pădurilor şi a schimbărilor climatice.

Gestionarea durabilă a pădurilor şi refacerea acestora la nevoie este esenţială pentru oameni, biodiversitate şi climă.

Lumea pierde zece milioane de hectare de pădure în fiecare an din cauza defrişărilor – aproximativ dimensiunea Islandei – şi insectele afectează în jur de 35 de milioane de hectare de pădure anual. (sursa: FAO 2020)

Omenirea nu şi-a pus problema rolului pădurii în mod ştiinţific decât foarte târziu, începând cu secolul al XIX-lea, ca urmare a modificărilor socio-economice ce au determinat o creştere importantă în utilizarea şi exploatarea lemnului.

Fondul forestier în România ocupa, la sfârşitul anului 2022, o suprafaţă de 6,613 milioane hectare, respectiv circa 28% din suprafaţa ţării, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică în anul 2023.

 

The post Ziua internaţională a pădurilor appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *