Schema Kremlinului pentru a cumpăra populația Găgăuziei. Reacția Chișinăului

Schema Kremlinului pentru a cumpăra populația Găgăuziei. Reacția Chișinăului

Kremlinul intenționează să cumpere populația Găgăuziei, o regiune autonomă din Republica Moldova, prin intermediul unei scheme subversive de tip sovietic care ar putea fi extinsă în alte țări cu comunități pro-rusești, se arată într-o analiză publicată de Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

Rusia acționează pe față

O bancă rusă, Promsviazbank, intenționează să vireze bani către mii de locuitori din Găgăuzia. Această bancă, condusă de fiul unui fost premier rus și director al Serviciului rus de Informații Externe (SVR), este efectiv o extensie a Ministerului Apărării de la Moscova și, prin urmare, a Kremlinului. De altfel, banca rusă este vizată de sancțiuni occidentale pe fondul războiului din Ucraina.

Găgăuzia a fost aleasă cu grijă. Această regiune este situată în sudul Republicii Moldova, lângă granița cu Ucraina, și are o istorie de sentimente separatiste. Kremlinul mizează să exploateze aceste sentimente în propriile interese și să creeze astfel probleme pentru guvernul pro-occidental al Republicii Moldova pe măsură ce statul situat între România și Ucraina se apropie de alegerile prezidențiale programate pentru decembrie anul acesta, notează autorii analizei, jurnaliștii ruși de investigație Irina Borogan și Andrei Soldatov, specializați în serviciile secrete ale Kremlinului.

Rusia acționează pe față în acest caz. Evghenia Guțul, bașcana pro-Kremlin a Găgăuziei, s-a deplasat la Moscova și a semnat un acord care prevede că toți pensionarii și angajații din sectorul public din regiunea sa pot solicita o plată lunară echivalentă cu 100 de dolari într-un stat unde pensia medie este de 220 de dolari.

În total, 25.000 din cei 120.000 de locuitori ai Găgăuziei, care sunt în mare parte găgăuzi ortodocși, un grup etnic turc, sunt eligibili pentru aceste plăți. Factura anuală s-ar ridica la aproximativ 30 de milioane de dolari pentru Moscova.

Cardurile Mir, perfecte pentru operațiuni subversive

„Beneficiarii” nu trebuie să meargă în Rusia pentru obținerea plăților. Ei pot aplica de la distanță. Plățile ar trebui să fie virate prin carduri Mir, emise de Promsviazbank. Această bancă operează și în patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia. Evghenia Guțul a semnat acordul cu Piotr Fradkov, președintele Promsviazbank. Piotr Fradkov este fiul fostului premier rus și director al SVR Mihail Fradkov.

Potrivit lui Fradkov, acordul prevede efectuarea unor plăți transfrontaliere, ceea ce este posibil cu Mir, sistemul național de plăți din Rusia.

Lansat în 2016, Mir a fost puțin cunoscut până la impunerea sancțiunilor occidentale asupra sectorului financiar rusesc, inclusiv retragerea Visa și Mastercard și în cele din urmă a sistemului de plăți SWIFT.

Pentru rușii din țară, Kremlinul a făcut din Mir o opțiune implicită, iar, pentru cei plecați din țară, acest sistem a devenit treptat singura cale de a transfera bani din și către Rusia.

Simțind o creștere a cererii pentru Mir, băncile rusești au intensificat eforturile de a-l face disponibil în străinătate, începând cu regiunea georgiană ilegal ocupată Abhazia și continuând cu Asia Centrală, Belarus, Turcia, apoi cu Venezuela și Cuba. Până la mijlocul anului 2023, Rusia negocia extinderea Mir în Iran, India, Egipt, Indonezia și alte țări.

Washingtonul a plasat Mir pe lista sa de sancțiuni. Această măsură ar putea face imposibilă utilizarea cardurilor MIR pentru retragerea de numerar din bancomate în anumite țări, dar nu peste tot și nu imediat.

În ceea ce privește inițiativa cu privire la Găgăuzia, aceasta este un exemplu grăitor al abordării oportuniste a Rusiei și al implicării profunde a agențiilor sale secrete în politica externă.

Mir a prosperat pentru că este deconectat de la sistemul financiar internațional, ceea ce îl face perfect pentru operațiuni subversive. Această operațiune luată în calcul într-o zonă puțin cunoscută ar putea fi și un test pentru activități similare în alte părți. Teoretic, nimic nu poate opri Kremlinul să emită carduri Mir de la distanță pentru simpatizanții săi din alte țări. Acest tip de schemă datează încă din era sovietică, când Kremlinul căuta să transforme dezavantajele în avantaje, conchid autorii analizei.

Reacția Băncii Naționale din Republica Moldova

Banca Naţională de la Chișinău (BNM) a anunțat vinerea trecută că nu a primit nicio cerere de autorizare a cardurilor MIR, iar folosirea acestora este imposibilă fizic în Republica Moldova, transmite newsmaker.md.

BNM „este singura instituţie pe teritoriul Republicii Moldova care licenţiază, reglementează şi supraveghează, pe bază individuală şi, după caz, pe bază consolidată, activitatea băncilor persoane juridice din Republica Moldova şi a sucursalelor băncilor din alte state”, a precizat această instituție.„Momentan, BNM nu a recepţionat o astfel de cerere din partea Promsviazbank. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul cu privire la cardurile de plată, iniţierea de către prestatorii de servicii de plată a activităţii în cadrul unui astfel de sistem de plăţi cu carduri poate fi efectuată doar după obţinerea autorizaţiei din partea BNM, iar Banca Naţională nu a emis o astfel de autorizaţie”, a insistat BNM.Intervievat de newsmaker.md pe acest subiect, ministrul Finanţelor Petru Rotaru a declarat că acest tip de carduri nu poate fi utilizat pe teritoriul Republicii Moldova.Radu Marian, deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare în Republica Moldova, a calificat promisiunea Evgheniei Guţul drept „o înşelăciune”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *