Noile generații ar putea avea creiere mai mari. Explicația cercetătorilor, de ce se întâmplă asta

Rmag Breaking News

Dimensiunea creierului uman ar putea crește treptat în timp, ceea ce ar putea reduce riscul de demență în generațiile mai tinere, potrivit unui nou studiu.

Studiul care a studiat creierele generațiilor

Studiul a luat în considerare creierele a peste 3.000 de americani, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani, și a constatat că cei născuți în anii 1970 au un volum cerebral total cu 6,6% mai mare decât cei născuți în anii 1930.

Membrii Generației X au avut, de asemenea, un volum de substanță albă cu aproape 8% mai mare și o suprafață cu aproape 15% mai mare a substanței cenușii decât membrii Generației Silentioase.

O parte specifică a creierului, numită hipocampus, care joacă un rol major în memorie și învățare, s-a extins cu 5,7% în volum în generațiile succesive studiate.

Acest lucru a fost valabil chiar și după luarea în considerare a altor factori contributivi precum înălțimea, vârsta și sexul.

„Deceniul în care cineva se naște pare să influențeze dimensiunea creierului și, potențial, sănătatea cerebrală pe termen lung”, explică neurologul Charles DeCarli de la Universitatea California Davis, care a condus cercetarea.

„Genetica joacă un rol major în determinarea dimensiunii creierului, dar descoperirile noastre indică faptul că influențele externe, cum ar fi factorii de sănătate, sociali, culturali și educaționali pot juca și ele un rol”, a mai spus acesta.

În zilele noastre, demența afectează zeci de milioane de oameni la nivel global, iar pe măsură ce populația mondială îmbătrânește, diagnosticările pentru această boală sunt pe cale să se tripleze în următoarele trei decenii.

Dar iată ceva îmbucurător de luat în considerare: în ultimele trei decenii, incidența demenței în SUA și Europa a scăzut cu aproximativ 13% în fiecare deceniu.

Demența, mai puțin probabilă la generațiile mai tinere

Riscul absolut al demenței pare să scadă pentru generațiile mai tinere, posibil datorită unor stiluri de viață mai sănătoase și educației.

Demența este marcată de subțierea materiei cenușii a creierului, numită cortex, care joacă un rol în memorie, învățare și raționament, printre multe alte procese cognitive.

Deoarece creierul bolnav se micșorează treptat în timp, pare logic că, având mai mult volum inițial, să ajute la protejarea împotriva pierderilor legate de vârstă.

Într-adevăr, studiile au arătat că performanța cognitivă este mai bună la pacienții cu Alzheimer cu capete mai mari, ceea ce susține această așa-numită „hipoteză a rezervei cerebrale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *