SUA a blocat palestinienii să adere cu drepturi depline la ONU, în ciuda recomandărilor Consiliului de Securitate al organismului mondial

SUA a blocat palestinienii să adere cu drepturi depline la ONU, în ciuda recomandărilor Consiliului de Securitate al organismului mondial

SUA se opune rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care a recomandat ca statul Palestinei să fie membru cu drepturi depline în organismul mondial.

SUA acceptă doar negocierile între israelieni și palestinieni

Statele Unite au respins o rezoluție foarte susținută de Consiliul de Securitate al ONU (UNSC) care ar fi deschis calea pentru ca statul Palestina să obțină calitatea de membru cu drepturi depline la Națiunile Unite.

Douăsprezece țări au votat în favoarea rezoluției, care a fost supusă votului în timpul unei sesiuni de câteva ore a Consiliului de Securitate la New York, în timp ce alte două – Marea Britanie și Elveția – s-au abținut, arată AlJazeera.

După ce a respins măsura, reprezentantul SUA la ONU, Robert Wood, a declarat că Washingtonul consideră că nu există altă cale către statalitatea palestiniană decât prin negocieri între israelieni și palestinieni.

„De asemenea, am spus foarte clar și în trecut că acțiunile decise aici, la New York, chiar și cu cele mai bune intenții, nu vor reuși să ofere statutul de stat pentru poporul palestinian”, a spus Wood.

Se știa că rezoluția va eșua, deoarece SUA – cel mai ferm aliat al Israelului – dețin drept de veto în Consiliul de Securitate și s-au opus adoptării acesteia.

Votul are loc la peste șase luni de la bombardarea Fâșiei Gaza de către Israel, care a ucis peste 33.000 de palestinieni și a aruncat Fâșia Gaza într-o catastrofă umanitară.

Palestinienii tânjesc să aibă un stat independent

În prezent, statul Palestina este observator non-membru la ONU. Dar o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate și apoi de cel puțin două treimi din Adunarea Generală.

Înainte de votul de joi după-amiază, Ziad Abu Amr, reprezentantul special al ONU pentru statul Palestina, a făcut apel pentru sprijin.
„Încă tânjim să ne practicăm dreptul la autodeterminare, de a trăi în libertate, securitate și pace într-un stat independent similar cu alte țări din întreaga lume”, a spus Abu Amr consiliului.

Palestinienii, a adăugat el, „au făcut și continuă să facă mari sacrificii pentru a atinge acest obiectiv”. Abu Amr a respins, de asemenea, afirmațiile potrivit cărora rezoluția ar pune în pericol negocierile politice și perspectivele de pace.

„Celor care spun că recunoașterea statului palestinian trebuie să aibă loc prin negocieri și nu printr-o rezoluție a ONU, le spunem: „Cum a fost înființat statul Israel? Nu a fost printr-o rezoluție ONU, Rezoluția 181?’”, a spus Abu Amr.

Rezoluția nu ar fi o alternativă la negocieri

„Această rezoluție nu ar fi o alternativă la negocieri și la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Le va oferi palestinienilor o nouă speranță pentru un stat independent după ce speranțele s-au risipit”, a adăugat el.

„Sperăm că ne veți oferi oportunitatea de a deveni parte integrantă a comunității internaționale care lucrează pentru pace și securitate internațională.”

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a folosit adresa sa adresată Consiliului de Securitate pentru a acuza organismul că este politizat. El a descris, de asemenea, rezoluția drept un „premiu pentru [teroriștii]” implicați în atacul din 7 octombrie al grupării palestiniene Hamas, care guvernează Gaza.

„Dacă această rezoluție va trece – Doamne ferește – acest organism nu ar trebui să mai fie cunoscut drept Consiliul de Securitate, ci drept consiliul „terorii”, a spus el. „Singurul lucru pe care îl va face o recunoaștere unilaterală forțată a unui stat palestinian este să facă orice negociere viitoare aproape imposibilă”.

În plus, Erdan a numit Autoritatea Palestiniană (AP) o „entitate iubitoare de genocid care nu merită niciun statut” în cadrul ONU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *