Rusia, deranjată de modernizarea bazei Mihail Kogălniceanu: „O dovadă că NATO își continuă militarizarea fără limite”

Rusia, deranjată de modernizarea bazei Mihail Kogălniceanu: „O dovadă că NATO își continuă militarizarea fără limite”

Ministerul rus de Externe s-a arătat deranjat de planurile NATO de modernizare a bazei Mihail Kogălniceanu din România, susținând că acestea sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia.

„Extinderea bazei aeriene românești este încă o dovadă că blocul nord-atlantic își continuă militarizarea fără limite a Europei de Est și a regiunii Mării Negre”, a afirmat ministerul condus de Serghei Lavrov pentru RIA Novosti, citat de HotNews.

 

Baza Kogălniceanu ar putea deveni cea mai importantă bază NATO din Europa

 

Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde se află cea mai mare prezență militară americană pe teritoriul României, va fi modernizată într-un program amplu de aproape 2,5 miliarde de lei până în 2030.

Aici sunt staționate detașamentele străine de avioane de vânătoare care ajută la misiunile de Poliție Aeriană Întărite.

Armata americană e prezentă acolo cu tancuri Abrams și blindate Bradley, dar și cu unități de elicoptere Black Hawk, elicoptere de atac Apache și de transport Chinook.

„Este un adevărat portavion terestru”, au spus surse din Ministerul român al Apărării.

Luni, șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, potrivit MApN. Detașamentul britanic va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni.

Noua bază militară este destinată în primul rând să consolideze pregătirea operațională și securitatea împotriva Rusiei. Dorin Popescu, un analist militar și politic român, vede proiectul ca un pas important în lumina războiului din Ucraina și a amenințărilor tot mai mari ale Rusiei împotriva Occidentului: „Baza Mihail Kogălniceanu va deveni principala structură militară permanentă a NATO în imediata vecinătate a conflictului din Ucraina. Este puțin probabil ca acest conflict să se încheie în acest an, 2025 sau 2026. Probabil va fi un război pe termen lung.”

 

Ministru polonez: NATO ia în calcul să doboare rachetele rusești care zboară foarte aproape de frontierele sale

 

Recent, ministrului polonez de externe, Andrzej Szejna, a declarat că NATO ia în calcul să doboare rachetele rusești care zboară prea aproape de frontierele sale.

Afirmația a fost făcută în contextul în care Rusia a încălcat spațiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră ce fusese lansată spre ținte din vestul Ucrainei.

„Diverse concepte sunt analizate în cadrul NATO, inclusiv ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când sunt foarte aproape de frontiera NATO”, a spus oficialul polonez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *