2030, anul fatal în care România va rămâne fără bani de pensii. Care sunt măsurile de avarie ale Guvernului

2030, anul fatal în care România va rămâne fără bani de pensii. Care sunt măsurile de avarie ale Guvernului

Dacă ne uităm pe cele mai recente date de la Casa Națională de Pensii vedem că în prezent există în jur de 5,3 milioane de pensionari, iar pensia medie ajunge la 1739 de lei.

Pensiile acestor oameni, practic suma rezultată, sunt susținute de cei circa 6 milioane de angajați care cotizează circa 1700 de lei fiecare pentru a susține acest sistem de pensii.

Dacă în momentul de față situația nu arată foarte rău, specialiștii avertizează că după anul 2030 s-ar putea să rămânem fără bani de pensii, mai exact între 2030 – 2035, atunci când va incepe sa iasă la pensie generația decrețeilor, ce mai mare generație din țara noastră. Vorbim aici de 1,8 milioane de pensionari, care vor intra în sistem între acești ani, în decurs de doar 5 ani. Așadar, numărul de pensionari va crește de la 5,3 la aproape 7 milioane.

Tocmai din acest motiv, statul caută acum soluții iar noua lege vine cu câteva propuneri importante. Spre exemplu, vedem că se propune ca vârsta de pensionare să crească în funcție de speranța de viață, speranță de viață care în momentul de față este de aproape 73 de ani. Asta înseamnă că până acolo ar putea să ajungă și vârsta de pensionare.

De asemenea, vedem că statul poate să reducă cheltuieluile cu pensiile, să decidă să facă acest lucru dacă ele ajung să fie prea mari, și de asemenea și indexarea anuală a pensiilor s eva face în funcție de buget, cel puțin așa se specifică în noua lege a pensiilor.

Ciolacu și Boloș, discuții pentru restanțele salariale ale magistraților – De unde scoate Guvernul 1,7 miliarde de lei la final de an

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *