3 specii care au dispărut din fauna României. Una dintre ele apărea pe stema Moldovei

3 specii care au dispărut din fauna României. Una dintre ele apărea pe stema Moldovei

3 specii care au dispărut din fauna României. Una dintre ele apărea pe stema Moldovei. Specialiștii spun că s-a ajuns în această situație pentru că au fost vânate intens de oameni. Se întâlnesc în alte regiuni de pe pământ.

Cele 3 animale care nu se mai găsesc pe teritoriul țării noastre. Unul dintre acestea se afla cândva pe stema Moldovei

Cele 3 animale care nu se mai găsesc pe teritoriul țării noastre. Unul dintre acestea se afla cândva pe stema Moldovei. Acesta este strămoșul direct al vacilor domestice din ziua de azi, fiind cea mai cunoscută din România.

Mai exact, este vorba de bour. Denumirea științifică este Bos primigenius, nume care se traduce prin „bou primordial”. În urmă cu ani buni se găsea pe pecețile domnești. Mai târziu, a apărut pe stema Moldovei.

Cercetătorii spun că nu mai face parte din fauna de la noi de foarte multă vreme. A dispărut și din alte țări europene din cauza vânatului. Ultimul exemplar, o femelă, a fost ucis în Polonia de vânători. S-a întâmplat în anul 1627.

O altă specie importantă care a dispărut din fauna României este antilopa taiga, răspândită și pe continentul nord-american. Imaginea acestui animal a fost descrisă de cronicarul Dimitrie Cantemir, în secolul al XVI-lea.

Cronicarul și țăranii moldoveni de la acea vreme numeau această specie „oaie sălbatică”. Mamiferul a dispărut definitiv din spațiul carpato-danubiano-pontic în secolul al XVIII-lea din cauza vânătorii excesive.

Se pare că antilopa saiga trăia în Câmpia Bărăganului, în steple dobrogene, în Câmpiile din Basarabia și zona Iașului. Animalul este caracterizat printr-un nas în formă de trompă, ideal pentru a-l ajuta să fugă în iernile reci și să nu inhaleze aerul înghețat.

Elanul, un animal ce nu se mai găsește în România

Elanul (alces alces) este un alt animal care nu se mai găsește pe teritoriul țării noastre. A dispărut din fauna României de peste 200 de ani, dar a reapărut sporadic în secolul XX. Specia a fost menționată adesea în cronicile domnitorilor din Moldova.

Românii îi mai spuneau plotun, în toponimia şi folclorul autohton acest termen apărând des. În Descriptio Moldaviae, Dimitrie Cantemir face trimitere la plotunii care apăreau iarna pe malurile Nistrului, veniţi probabil din Polonia.

Ei sunt amintiți și de balada populară Vodă căpitan Matei, care spune că în timpul domniei lui Matei Basarab (secolul XVII) se vânau „ zimbrii şi pletoşi, cerbii falnici, rămuroşi şii plotunii lopătoşi…”, notează adevarul.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *