315.000 de soldați ruși au fost uciși și răniți în războiul din Ucraina, 87% din militarii activi pe care-i avea Rusia la începutul invaziei, potrivit informațiilor americane

315.000 de soldați ruși au fost uciși și răniți în războiul din Ucraina, 87% din militarii activi pe care-i avea Rusia la începutul invaziei, potrivit informațiilor americane

Pierderile Rusiei în războiul cu Ucraina se ridică la 315.000 de militari uciși și răniți, ceea ce reprezintă 87% din personalul pe care Ministerul rus al Apărării îl avea la începutul invaziei pe scară largă din Ucraina. Reuters și CNN scriu despre acest lucru, citând un raport desecretizat al serviciilor secrete americane, informație preluată și de Meduza.

Surse familiarizate cu datele de informații care au vorbit pentru Reuters și CNN susțin că pierderile de personal și vehicule blindate ale Kremlinului au dat înapoi modernizarea militară a Rusiei cu 18 ani.

Potrivit informațiilor americane, Ministerul rus al Apărării a început invazia în februarie 2022 cu 360.000 de soldați. Armata rusă avea 3.500 de tancuri, dintre care s-au pierdut 2.200. În plus, 4.400 din cele 13.600 de vehicule de luptă ale infanteriei și vehicule blindate de transport de trupe au fost pierdute, reprezentând o rată a pierderilor de 32%, se arată în raportul de informații.

Pe 12 decembrie, Consiliul Național de Securitate al SUA, citând informații, a raportat că în octombrie-noiembrie 2023 armata rusă a pierdut 13.000 de militari uciși și răniți și peste 220 de vehicule blindate, în timpul ofensivei pe cea mai fierbinte secțiune a frontului, din apropiere de Avdiivka.

Oficialii ruși au spus că estimările occidentale ale numărului de ruși uciși în război sunt foarte exagerate și, de asemenea, subestimează întotdeauna pierderile „uriașe” ucrainene.

Aceste pierderi sunt motivul pentru care Rusia a relaxat standardele de recrutare pentru luptele în Ucraina, a adăugat sursa care a discutat cu Reuters. „Amploarea pierderilor a forțat Rusia să ia măsuri extraordinare pentru a-și susține capacitatea de a lupta. Rusia a declarat o mobilizare parțială a 300.000 de soldați la sfârșitul anului 2022 și a relaxat standardele pentru a permite recrutarea condamnaților și a civililor mai în vârstă”.

Este imposibil să se evalueze acuratețea acestor date. Problema principală este formularea vagă din raportul de informații citat de mass-media. De exemplu, nu se știe ce înseamnă „rănit”, în acest context. Au fost demobilizați sau readuși pe front? Dacă-i luăm în considerare doar pe cei uciși și demobilizați din cauza rănilor (adică răniții grav), atunci numărul pierderilor de 315.000 pare supraestimat. Dacă sunt luați în considerare și răniții ușor, atunci trebuie să ne amintim că o parte semnificativă dintre ei s-a întors în prima linie.

În plus, există o inexactitate în textul publicat de Reuters. Se spune că Rusia a început războiul cu 360.000 de soldați. În același timp, în februarie 2022, mai puțin de 360.000 de militari au participat la luptele din Ucraina. În ajunul invaziei la scară largă, mass-media, citând informațiile americane, a scris că Rusia va implica 190.000 de militari în război.

Tot în februarie 2023, datorită unei scurgeri de la informațiile americane, a devenit cunoscut faptul că numărul tancurilor rusești distruse în Ucraina a fost estimat la 2.048 de unități. Acum, aproape un an mai târziu, sunt doar 2.200. Mai mult, un număr mai mare, și anume 2,548, se află în datele proiectului Oryx OSINT în dreptul pierderilor rusești.

Kievul tratează pierderile sale ca pe un secret de stat, iar oficialii spun că dezvăluirea cifrei ar putea dăuna efortului de război. Un raport al New York Times din august a citat oficiali americani că au estimat numărul de morți din Ucraina la aproape 70.000.

Scriind în jurnalul ucrainean Tijden, istoricul Yaroslav Tincenko și voluntarul Herman Șapovalenko au declarat luna trecută că proiectul Cartea memoriei, al lui Șapovalenko, a confirmat 24.500 de morți ucraineni în luptă și non-combat, folosind surse deschise. Cifra reală a fost probabil mai mare, au spus ei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *