4 miliarde de dolari vor plăti SUA pentru centrala nuclearoelectrică de la Doicești. Când se estimează că va fi gata

4 miliarde de dolari vor plăti SUA pentru centrala nuclearoelectrică de la Doicești. Când se estimează că va fi gata

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat luni, 18 martie, la Doicești, că Banca EXIM a SUA și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA vor finanța proiectul SMR din județul Dâmbovița cu 3 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard de dolari. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a spus că lucrările sunt programate să dureze până în 2030.

„Proiectul SMR de la Doicești se află în fruntea acestei transformări. Acest proiect vizionar beneficiază de sprijinul celor mai înalte niveluri ale guvernului Statelor Unite, atât din punct de vedere politic, cât și financiar, și de aceea mă aflu astăzi aici pentru a personifica acest sprijin”, a spus Kathleen Kavalec la vizita făcută în comuna din Dâmbovița, potrivit site-ului Ambasadei SUA.

Kathleen Kavalec la Doicești, în județul Dâmbovița

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii a precizat că „Banca EXIM a SUA și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA s-au angajat să finanțeze cu 3 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru a asigura succesul acestui proiect SMR de la Doicești”, ca parte a parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Ea a susținut că tehnologia americană Nuscale folosită la Doicești este sigură pentru locuitori.

„Împreună, putem face din Doicești o stea strălucitoare în constelația generării de energie fără carbon. Experiența a demonstrat că tehnologia americană Nuscale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă aprobată de Comisia de reglementare nucleară a SUA, aceasta este garantată cu cele mai înalte niveluri de siguranță și securitate”, a adăugat Kavalec.

„Vizăm orizontul 2029-2030”

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, prezent alături de ambasadoarea SUA la Doicești, a spus că prima centrală nuclearoelectrică este așteptată să fie funcțională peste 6 ani, a transmis Ministerul Energiei.

„Cred că într-o zi, și nu e departe acea zi, pentru că vizăm orizontul 2029-2030, România poate fi pe harta lumii cu prima centrală nuclearoelectrică, primele reactoare modulare de mici dimensiuni. Chiar aici la Doicești”, a afirmat el.

Sebastian Burduja la Doicești, în județul Dâmbovița

Burduja a susținut că discuțiile cu experții și oficialii americani au confirmat siguranța tehnologiei folosite pentru locuitorii din comuna Doicești.

„Oricât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării dacă își fac cu adevărat temele, dacă sunt onești, dacă respectă parcursul Occidental al României, vor fi corecți în a spune că este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume, Nuclear Regulatory Commission (NRC). Am fost la Washington, am discutat cu șeful NRC și cu o echipă de experți. În plus, echipele tehnice, echipa RoPower, echipa Nuclearelectrica, Ambasada SUA, toți am purtat aceste discuții. Și ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură, de ce este cea mai promițătoare tehnologie pentru a fi prima din lume”, a mai punctat ministrul.

Vechea termocentrală pe cărbune din Doicești, înlocuită de minireactoare modulare

La Doicești, în locul vechii termocentrale pe cărbune, va fi amplasată prima centrală bazată pe minireactoare modulare (SMR), în parteneriat româno-american.

Fosta termocentrală pe cărbune din Doiceşti a funcţionat din 1953 până în 2009. După închidere, a trecut prin toate etapele destrămării, începând cu vânzarea la un preţul modic şi terminând cu demolarea unor părţi din construcţie. 

Libertatea a făcut două reportaje la Doicești în urmă cu doi ani. Primul, publicat în iulie, intitulat „Ce cred oamenii din Doiceşti despre faptul că vor avea centrală nucleară peste gard”, iar al doilea, publicat după patru luni, intitulat „Locuitorii din Doiceşti au aflat din întâmplare de demolarea turnurilor de peste gard, unde se ridică minicentrala nucleară”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *