Inteligența artificială din buzunar

Inteligența artificială din buzunar

Indiferent că ai iPhone 14, iPhone 15 sau Samsung Galaxy, ai un soi de inteligență artificială în buzunarul tău cu o putere de înțelegere și învățare semnificativă pe care, cel mai probabil, nu o folosești la capacitate maximă. Dacă iPhone 15 pro max vine cu o cameră mai bună ca telefoanele precedente, și sistemul Siri este mai dezvoltat și mai capabil să înțeleagă ceea ce îi ceri. Același lucru se poate spune și despre inteligența artificială folosită de telefoanele Android, anume Google Assistant. În ultima vreme, se vorbește foarte mult de sisteme de inteligență artificială precum ChatGPT, Midjourney sau DALL-E, dar care e treaba cu AI-ul pe care îl ai direct în iPhone 15 sau în Samsung Galaxy Flip?

Când vine vorba de Siri, probabil cel mai cunoscut sistem de inteligență artificială, primul lucru care ne vine în minte este că este activat vocal, dar doar de cel a cărei voce o recunoaște. Deci este o IA bazată pe activare vocală și limbaj, pe ambele perfecționându-le în timp, fiind capabilă să învețe (machine learning). Pentru că este în principal un asistent virtual, Siri poate să facă anumite lucruri: să seteze alarme, să caute ce îi spui pe internet, să sune contacte sau să le dea mesaje. Pe de altă parte, Siri poate să fie și inventiv, chiar dacă în baza a ceea ce găsește pe internet. Spre exemplu, poate să îți spună glume sau să îți zică o rețetă de cartofi la cuptor cu rozmarin. Dacă folosești Siri des, poate nu te mai impresionează că iPhone 14 poate să îți vorbească despre vreme, dar este destul de fascinant cum o mașinărie poate să înțeleagă limbajul natural pe care oamenii îl folosesc între ei. Trebuie să ții minte că iPhone 14 și oricare alt device funcționează pe bază de cod și limbaj formal, de domeniul programării și logicii. Așa că faptul că o inteligență artificială poate să înțeleagă ce îi spui este destul de impresionant.

Tot din familia IA pe care le găsești la tine în telefon, de data aceasta predominant pe telefoanele Android, este Google Assistant, similar cu Siri, dar ceva mai dezvoltat. Google Assistant, similar cu Alexa, poate să aibă o reală conversație cu cel ce îl utilizează. Nu se pricepe doar la primit și îndeplinit comenzi, dar poate să răspundă la întrebări multiple și să se adapteze pe parcursul dialogului. În cazul în care nu a înțeles prea bine ce voiai să îi transmiți, îi poți spune acest lucru și îi poți explica mai simplu și mai amănunțit exact ce voiai. Cel mai probabil va „înțelege” și va „reține” pe mai târziu ce i-ai explicat. Și bineînțeles, la fel ca Siri, poate să ducă la bună îndeplinire o serie de taskuri, fie din telefonul tău, fie din diverse electrocasnice conectate la Google Assistant. În principiu, atât Siri, cât și Google Assistant vor deveni din ce în ce mai umani, în sensul că, vor putea înțelege mai bine ce vrei să le transmiți și vor putea răspunde foarte aplicat la orice le zici.

Chiar dacă iPhone 14 are inteligență artificială, Siri sau Google Assistant în continuare nu se compară cu modele de IA precum ChatGPT, cel mai cunoscut instrument de IA ofert de OpenAI. În principiu, ChatGPT este un instrument care folosește inteligență artificială pentru a genera text. Ceea ce e important este felul în care adună informații de pe sursele accesibile publicului de pe internet, cum le interpretează și felul în care le adaptează la nevoile tale, în funcție de ce îi ceri mai exact. ChatGPT poate să scrie articole, eseuri poate să te învețe diverse lucruri și poate avea chiar și o funcție de distracție, spunând povești sau inventând glume. Învață foarte repede; ceea ce îi oferi ca informație, rămâne relevant pentru el pe mai departe, ține minte și se adaptează. Pe viitor, cel mai probabil, va fi capabil să învețe diverse stiluri de comunicare și să le reproducă cu mare acuratețe. Astfel că, dacă îi oferi mai multe articole scrise de tine, va putea învăța felul în care scrii și va putea produce articole despre orice, scrise în stilul tău. Ceea ce este fascinant este că, dacă i-ar fi oferite toate scrierile unui autor, teoretic, ar putea pe viitor să reproducă stilul acelui autor și să genereze texte despre absolut orice.

Cu siguranță inteligența artificială este fascinantă și se va regăsi în toate aplicațiile, electrocasnicile și dispozitivele pe care le folosim astăzi. Pe viitor, mașina ta de spălat se va pune singură la spălat pe cel mai uzitat program, toasterul tău va pune pâinea la prăjit la ora la care te trezești de dimineață în mod normal, iar arta pe care o vei vedea la muzeu va fi creată de un soi de inteligență artificială. Și nici măcar nu am abordat inteligența artificială și realitatea augmentată încă, dar este clar că IA reprezintă o revoluție tehnologică care abia a început.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *