4 sfaturi utile pentru o conviețuire pașnică împreună cu pisica

4 sfaturi utile pentru o conviețuire pașnică împreună cu pisica

Pisica este unul dintre cele mai iubite animale de companie de pe întreaga planetă, și asta din motive întemeiate: e grațioasă, independentă, afectuoasă și frumoasă. Dar conviețuirea cu  o pisică are o serie de provocări unice și e nevoie de un pic de răbdare și de multă informare pentru o relație armonioasă între tine și felina ta. Iată câteva sfaturi utile pentru ca relația voastră să fie una relaxată și plăcută! 

Programează vizite regulate la medicul veterinar 

Indiferent dacă pisica ta este luată de la un crescător cu pretenții sau de pe stradă, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să programezi o vizită la medicul veterinar. Acesta va efectua o evaluare completă a stării de sănătate, va recomanda tratamente de deparazitare dacă e cazul, va programa un calendar de vaccinări și orice alte manopere medicale necesare. 

Vizitele regulate la veterinar sunt esențiale și după aceea, pentru sănătatea pisicii. Medicul îi va putea evalua anual sau bianual sănătatea, îți va face recomandări personalizate referitoare la alimentație și la orice alte aspecte care țin de îngrijirea ei și, foarte important pentru amândoi, va programa deparazitarea interna a pisicii ori de câte ori consideră necesar.  

Fii atent la orice semn de boală și reacționează prompt dacă observi vreo schimbare în starea ei generală. Unele probleme de sănătate ale pisicilor se manifestă atipic, prin schimbări de comportament: urinare sau defecare în alte locuri decât la litieră, mieunat agitat, refuzul de a se urca în locurile preferate, tendința de a se ascunde și așa mai departe. 

Menține un program de hrană și igienă regulat 

Stabilitatea în programul de hrană și igienă este esențială pentru sănătatea și fericirea pisicii tale. Oferă-i o hrană de calitate, potrivită pentru vârsta, greutatea și starea de sănătate a acesteia și asigură-te că are întotdeauna apă proaspătă la discreție. 

Îngrijirea regulată a blănii, tăierea ghearelor și igiena orală sunt aspecte importante ale rutinei de îngrijire a pisicii. De asemenea, asigură-te că litiera este mereu curată și accesibilă, pentru a încuraja comportamentul adecvat de eliminare. 

În ceea ce privește litiera, teoria spune că ar trebui să ai, în casă, un număr de litiere cu 1 mai mare decât numărul de pisici: două litiere pentru o pisică, trei litiere pentru două feline și așa mai departe. La fel de importantă este dezinfectarea săptămânală a litierei, curățarea acesteia de două ori pe zi și folosirea unui așternut absorbant care să fie pe placul pisicii. Evită așternuturile cu exces de praf și pe cele cu mirosuri puternice; nu sunt cea mai bună alegere pentru sănătatea pisicii tale. 

Cunoaște și înțelege comportamentul instinctiv al pisicii tale

Fiecare pisică are personalitatea sa distinctă și comportamente proprii, dar dincolo de aceste particularități, ea este o felină și manifestă și comportamente instinctuale caracteristice. Atunci când le înțelegi și le cunoști, poți să recreezi un mediu cât mai potrivit pentru micuța ta prietenă blănoasă. 

De exemplu, pisicile sunt, prin definiție, animale nocturne. Dacă pisica ta stă singură acasă toată ziua, fără nici un factor stimulant, nu îi va fi deloc greu să doarmă non-stop și va compensa în schimb peste noapte, când va fi plină de energie și de chef de joacă. Nu face gălăgie ca să te împiedice să dormi, ci pentru că acesta este ritmul său circadian. Dacă situația te nemulțumește, lasă-i la dispoziție jucării care o stimulează sau ia-i o parteneră de joacă: două pisici sunt mult mai fericite decât una singură! 

Un alt comportament instinctiv specific pisicilor este ascuțirea gheruțelor. Un dispozitiv special pentru acest comportament este adesea acceptat cu entuziasm de către felină, dar asta nu garantează că nu va fi tentată să își mai ascută gheruțele și pe canapea, de exemplu. Oferă-i cât mai multe alternative, iar mobilierul și perdelele îți vor mulțumi! 

Oferă-i pisicii un mediu sigur și stimulativ 

Pisicile sunt creaturi curioase și active, astfel că un mediu sănătos și stimulativ este esențial pentru bunăstarea lor. Asigură-te că locuința ta oferă numeroase oportunități de explorare și joacă. 

Jucăriile variate, ansamblurile de cățărat pentru pisici, jucăriile interactive pot păstra pisica implicată și interesată. Pisicile sunt și mari cățărătoare și se bucură să facă echilibristică pe polițe special montate. În același timp, oferă-i acces la locuri de odihnă confortabile și protejate, unde să se retragă atunci când simte nevoia de intimitate și odihnă. 

Pisicile sunt animale sociale și au nevoie de interacțiune și afecțiune din partea proprietarilor. Petrece timp de calitate cu pisica ta, oferă-i atenție și jocuri interesante, alternate cu sesiuni îndelungate de mângâiat, dacă sunt pe placul ei! 

Sursa foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *