7 alimente antiinflamatoare în dieta zilnică

Rmag Breaking News

Numărul articolelor care fac referire la pericolele inflamației și promovează unul sau altul aliment ca fiind antiinflamator este în continuă creștere. Comunitatea științifică internațională susține că una dintre cele mai bune modalități de a reduce inflamația nu este în sertarul cu medicamente, ci în frigiderele noastre.  Adoptând o dietă antiinflamatoare, avem șanse mari de a combate inflamația, în timp ce un consum frecvent de alimente greșite poate accelera apariția acesteia, susține Harvard Health.

Dar ce sunt inflamațiile, când ne îngrijorează și cum pot contribui alegerile nutriționale adecvate la „frânarea” dezvoltării lor? Iată răspunsul medicilor.

Ce este inflamația în termeni simpli?

Inflamația este o leziune a țesuturilor corpului. Țesutul deteriorat poate fi fie intern – adică afectat de o infecție cauzată de bacterii sau virus – sau extern (rănit). Inflamația este în esență încercarea corpului nostru de a face față problemei.

Există două tipuri de inflamații.

A. Inflamație acută. Este o inflamație de durată limitată – de la câteva minute la câteva zile – cu edem (umflare) ca principală caracteristică

B. Inflamație cronică. Este o inflamație pe termen lung – de la câteva luni la ani. Acest tip de inflamație poate exista în țesut pentru o viață întreagă, cu izbucniri și remisiuni. Inflamația cronică, adică inflamația care persistă, ar trebui tratată, deoarece se poate dezvolta în cancer, diabet, poate duce la boli de inimă sau alte probleme.

Medicii afirmă că acum este posibilă identificarea eventualelor inflamații, chiar dacă sunt atât de mici, încât nu s-au manifestat încă prin teste hematologice relevante (verificarea globulelor albe și a valorilor CRP).

Cum ajută alegerea corectă a alimentelor combaterea inflamației

Dar cum este legată alimentația de inflamația țesuturilor și cum poate alegerea corectă a alimentelor să contribuie la acțiunea antiinflamatoare a mecanismelor organismului? Medicii spun că în unele alimente există ingrediente capabile să lege și să elimine anumite substanțe periculoase prezente în organism din cauza inflamației, ajutându-l astfel să funcționeze corect.

Șapte alimente antiinflamatoare de top

Alimente care au un puternic efect antiinflamator din categoriile de grăsimi, fructe și legume.

Uleiul de măsline. Uleiul de măsline, baza dietei mediteraneene, este o alegere de primă clasă într-o dietă antiinflamatoare, deoarece are mulți polifenoli, substanțe cu puternice efecte antioxidante și antiinflamatoare. Uleiul crud din salata noastră este medicamentul nostru zilnic.

Avocado. Este bogat in grasimi mononesaturate si polinesaturate, steroli vegetali si carotenoizi, care actioneaza impotriva inflamatiei, controland in acelasi timp zaharul si colesterolul.
Peşte. Sardinele, heringul, somonul și toți peștii grasi sunt, de asemenea, bogate în grăsimi polinesaturate. Pe lângă acțiunea antiinflamatoare, sunt bune și pentru inimă.
Oul. Deoarece conțin carotenoizii luteina, zeaxantina, colina, ouale sunt printre alimentele care lupta impotriva inflamatiei.
Legume crucifere. Broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles contribuie foarte mult la o dietă antiinflamatoare datorită substanței sulforafan, care neutralizează cumva inflamația, deoarece promovează procesul de eliminare a toxinelor din ficat.
Citrice. Portocalele, mandarinele, lămâile și alte „acre” datorită flavonoidelor pe care le conțin leagă radicalii liberi, exercitând un efect antiinflamator.
Boabele și strugurii roșii. Deoarece sunt bogate în antociani, despre care se estimează că luptă împotriva inflamației cronice.

Alimente care pot agrava o inflamație

1. Produse cu adaos de zahăr. Exemplu teribil de evitat, cereale și batoane . Sunt considerați sănătoși și, prin urmare, sunt alegeri foarte frecvente în viața de zi cu zi
2. Produse din făină albă (pâine, biscuiți, spaghete albe), deoarece făina albă este o formă procesată de carbohidrați
3. Grăsimi trans și grăsimi saturate. Sunt conținute în alimente de origine animală, un exemplu tipic este slănina dar și unele băuturi pe bază de plante-înlocuitori de lapte care pot conține grăsimi hidrogenate (adică grăsimi trans) și în final margarine .

Atenție! Și consumul ridicat și cronic de alcool poate duce la inflamație!

The post 7 alimente antiinflamatoare în dieta zilnică appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *