800 de păsări au fost găsite moarte pe câmpiile din Sebia, aproape de granița cu România. Experții cred că au fost otrăvite și bufnițele cu urechi lungi sunt în pericol

800 de păsări au fost găsite moarte pe câmpiile din Sebia, aproape de granița cu România. Experții cred că au fost otrăvite și bufnițele cu urechi lungi sunt în pericol

Ornitologii numesc Kikinda, în nord-estul Serbiei, „capitala mondială a bufnițelor cu urechi lungi”. Mii de observatori de păsări din Serbia și din străinătate călătoresc în mod regulat la Kikinda pentru a vedea bufnițele cu urechi lungi în parcurile orașului. Sute de astfel de păsări de pradă uimitoare își petrec lunile de iarnă odihnindu-se în copacii din jurul pieței principale a acestui mic oraș sârbesc, aproape de granița cu România.

Bufnițele sunt dependente de restul păsărilor

Ornitologii locali avertizează că populația bufnițelor până acum îndrăgite de toată lumea ar putea fi amenințată, după ce au descoperit peste 800 de păsări moarte pe câmpiile din apropiere în ultimele zile. Experții cred că ar fi putut fi otrăvite.

Niciuna dintre păsările moarte nu era bufniță cu urechi lungi, dar sunt cruciale pentru ecosistemul local și pentru bufnițele cu urechi lungi, care sunt, de asemenea, protejate.

Păsările de pradă nu își construiesc propriile cuiburi și se mută în cuiburile construite de alte specii, care migrează, așa că dacă nu există unde să se adăpostească, ele pot pleca din Kikinda.

Iar acest lucrur ar fi potențial devastator pentru fermierii din apropiere care – conștient sau nu – se bazează pe ele pentru controlul dăunătorilor.

Potrivit unor estimări, bufnițele consumă până la jumătate de milion de șoareci în cele cinci luni de iarnă. Acest serviciu este deosebit de important în sezonul curent.

„Anul trecut și anul acesta, fermierii din nordul Serbiei au suferit de o invazie a milioane de rozătoare”, spune Milan Ruzic, directorul executiv al Societății de Studiu și Protecție a Păsărilor din Serbia.

Otrava nu a fost consumată de rozătoare ci de păsări

„Pur și simplu nu există suficiente animale care să vâneze rozătoarele. Dacă avem mai puțină faună sălbatică, avem mai multe probleme cu rozătoarele”.

Ruzic și organizația sa au încercat să încurajeze fermierii și autoritățile locale să planteze cât mai mulți copaci și garduri vii, deoarece acestea oferă un habitat pentru speciile care vânează rozătoarele.

Cu toate acestea, în loc să urmeze acel sfat, el crede că frustrarea legată de deteriorarea culturilor a determinat pe cineva să răspândească semințe otrăvite ca formă de combatere a dăunătorilor.

Acum, se pare că otrava nu a fost consumată de rozătoare – ci de păsări. Milan Ruzic – veterinar calificat – este convins că acesta este cel mai recent din ceea ce el numește o „serie de lungă durată de otrăviri ilegale”.

El este îngrijorat de impactul pe care îl va avea această crimă asupra Kikinda, care se bucură de un aflux anual de turiști dornici să își răsfețe ochii cu cel mai mare adăpost de bufnițe cu urechi lungi din lume.

„Întregul oraș iarna și toamna mizează pe acest spectacol. Aduce o sumă uriașă de bani orașului, în ceea ce privește vizitatorii, oamenii care stau, vizitează restaurante, cumpără suveniruri. Aduce profit comunității locale.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *