Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság

Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság

Az említett eset még 2021-ben történt Gyergyótölgyesen, akkor egy helybeli férfi szenvedett súlyos sérüléseket egy medvetámadás következtében. A sérültet mentőhelikopterrel szállították kórházba.

A medve által megtámadott férfi még abban az évben kártérítési pert indított a medveállomány szabályozásáért felelős Környezetvédelmi, Víz- és Erdőügyi Minisztérium ellen, 80 ezer euró értékű nem vagyoni kártérítést követelve.

2022 májusában a Hargita Megyei Törvényszék 20 ezer euró értékű erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezte a minisztériumot, ugyanakkor 2000 lej értékű vagyoni kártérítést is megítélt.

A férfi a kártérítés összegének növelése, a minisztérium ennek eltörlése érdekében fellebbezett a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához, amely megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és

tavaly 4300 lej értékű vagyoni, illetve 3480 lej erkölcsi kártérítésre csökkentette a szaktárca által fizetendő összeget.

A sértett ezt követően a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez fellebbezett, amely a napokban döntött,

érvénytelenítve az ítélőtábla határozatát, és újratárgyalásra visszaküldte az ügycsomót.

Számos hasonló kártérítési per van folyamatban,

csak 2022-ben Hargita megyében a különböző medvetámadások sérültjei 29 kártérítési eljárást kezdeményeztek a Hargita Megyei Törvényszéken.

Ezekből a legtöbb már másodfokon az ítélőtábláig jutott, miután az első fokon eljáró ítélőszék jelentős összegű kártérítéseket ítélt meg számukra.

Az ítélőtáblán viszont több ügyben is, akárcsak a fentebb ismertetett esetben, töredékére csökkentették a kártérítés értékét.

Ugyanakkor, miután tavaly másodfokon is megerősítették egy 250 ezer lej értékű kártérítés kifizetését, más esetekben 8000-ről 10 ezer euróra, illetve 90 ezer lejről 110 ezer lejre emelték a Hargita Megyei Törvényszék által megítélt kártérítési összeget,

idén egy panaszos esetében 15 ezerről 10 ezer euróra csökkentették a kártérítés értékét, viszont egy másik perben 35 ezer lejről 30 ezer euróra növelték azt.

Több per tárgyalását viszont időközben felfüggesztették mindaddig, amíg az eddig benyújtott, a hatályos törvény egyes rendelkezéseit vitató, összesen 22 alkotmányossági kifogásról döntést hoz az alkotmánybíróság.

Az ellentmondásos helyzet alapja a 2020-ban elfogadott, a vadászati törvényt módosító 13-as számú törvény azon előírásai, amelyek vadállatok támadása miatt megsérült személyek kárpótlására vonatkoznak. Az alkotmányossági kifogások által vitatott rendelkezések szerint

vadállat okozta sérülés esetén a sérültnek kártérítésként a munkaképtelenség időszakára számított nettó jövedelme, vagy, ha nem alkalmazott, a bruttó minimálbérnek megfelelő összeg fizetendő,
erkölcsi kártérítésként pedig a munkaképtelenség időszakára a javadalmazásának, vagy a bruttó minimálbérnek megfelelő összeg jár.

Az ítélőtábla több kártérítési perben is az említett törvénynek a 2023. évi 3. számú kormányhatározattal elfogadott végrehajtási utasításai alapján hozta meg döntéseit, így csökkentve az első fokon megítélt nagyobb összegű kártérítések összegét.

Please follow and like us:
Pin Share