Rendszeres szúnyogirtást rendeltek el, hogy ne terjedjen a nyugat-nílusi vírus

Rendszeres szúnyogirtást rendeltek el, hogy ne terjedjen a nyugat-nílusi vírus

Az idős férfit július 22-én utalták be a dicsőszentmártoni kórházba, súlyos állapotban. A laboreredmények kimutatták, hogy nyugat-nílusi vírussal fertőződött meg. A szakemberek jelentették az esetet a megyei sürgősségi bizottságnak, és megpróbálták kideríteni, hogyan fertőződött meg az férfi, aki nem volt külföldön. Az állatorvosi vizsgálatok szerint

a megfertőződött páciens háza mögött egy patak folyik, és a szakértők szerint ott megfelelő körülmények voltak a nyugat-nílusi vírus hordozóinak kifejlődésére.

Az orvosok szerint a nyugat-nílusi láz az esetek nyolcvan százalékában tünetmentesen zajlik le, másoknál azonban hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás és arcpirulás jelentkezhet, valamint bőrkiütések jelenhetnek meg. Súlyosabb esetben agyvelőgyulladást okozhat, az idősebbeknél gyakoribbak a szövődmények.

A Maros megyei prefektúrától kapott közlemény szerint

a sürgősségi bizottság elrendelte, hogy Dicsőszentmártonban és környékén rendszeresen irtsák a szúnyogokat,

különösen odafigyelve a Kis-Küküllő, illetve a patakok, nádasok partjaira, környékére. Felszólítják a helyi lakosokat, hogy házuk környékén felügyeljék – sőt ha lehet, szüntessék meg – azokat a vizes helyeket, ahol a szúnyogok szaporodhatnak. Az állatoknak kitett vizet rendszeresen cseréljék, éjszakára fedjék el. Ha beteg állat van a háztartásukban, akkor azt jelentsék az állatorvosnak.

Please follow and like us:
Pin Share