A șasea zi de proteste pentru transportatori și fermieri. Circulaţie restricţionată în Afumaţi

A șasea zi de proteste pentru transportatori și fermieri. Circulaţie restricţionată în Afumaţi

Protestele neautorizate continuă luni, 15 ianuarie, pentru a șasea zi consecutivă, după ce negocierile din weekend dintre fermieri, transportatori și reprezentanții guvernului au eșuat. Mai multe autocamioane și tractoare se află în continuare în localitatea Afumaţi, la intrarea în București, din cauza fermierilor și transportatorilor ieșiți să protesteze.

În localitatea Afumați din județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunțat Centrul Infotrafic al IGPR.

Poliția a avertizat că șoselele de centură din marile orașe ar putea fi blocate. „Se estimează ca aceste proteste să continue și pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea”, a transmis Centrul Infotrafic.

Premierul Marcel Ciolacu va avea la ora 9.30 o întâlnire de lucru cu ministrul de Interne Cătălin Predoiu, cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cu ministrul Agriculturii Florin Barbu şi cu reprezentanţi de la Ministerul Finanțelor, în încercarea de a debloca situația.

Negocieri eșuate la Finanțe

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat duminică, 14 ianuarie, că protestul lor va continua, după ce discuţiile de aproape patru ore, de la Ministerul Finanţelor, s-au încheiat fără rezultat. În acest timp, problemele în trafic au continuat.

„În urma întâlnirii cu domnul ministru al finanțelor, declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană. Nu s-au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârșit până când aceste autorități vor înțelege că neputința dumnealor de a gestiona o țară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR. S-au acceptat toate (n.red. – cererile), dar nu se poate niciuna, asta e concluzia”, a declarat Dănuț Andruș, reprezentantul fermierilor prezent la negocieri.

Ce a spus Ministerul de Finanțe

De partea cealaltă, ministerul condus de Marcel Boloș a transmis că protestatarii doreau „măsuri pentru sprijinirea și încurajarea evaziunii fiscale”, noi categorii de facilități fiscale, „aspect care nu se pretează pe situația fiscal-bugetară a României”, să nu mai plătească accize la carburant și au cerut ca statul român „să reglementeze obținerea baniilor din domeniul drogurilor” măsură considerată de Ministerul de Finanțe drept nerezonabilă.

De asemenea, ministrul Boloș a anunțat sigiliul electronic al mărfurilor și că România înăsprește regulile pentru cerealele din Ucraina.

Revendicările transportatorilor

Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.
Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 și respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere).
Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene, şi evitarea dublei taxări.
Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere).

3. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană

Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 de lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative.
Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 de euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare.

4. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi:

Reglementarea unei legi antidumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referinţă.
Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc două ore.
Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu.
Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia.
Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente.

5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.

6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa, care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *