Accesul la internet, limitat în Camera Deputaţilor după atacul cibernetic din ianuarie

Accesul la internet, limitat în Camera Deputaţilor după atacul cibernetic din ianuarie

Camera Deputaților a implementat noi măsuri de securitate cibernetică, iar accesul la internet prin cablu sau Wi-Fi, la anumite servicii și platforme online, a fost restricționat.

„În scopul sporirii gradului de protecţie cibernetică, accesul la Internet (prin cablu sau Wi-Fi) a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, incluzând Botnet, File-Sharing, P2P, Proxy, Remote-Access şi Storage-Backup, cu excepţia serviciilor oferite de Google, Apple, Adobe şi Microsoft, şi Video-Streaming, cu excepția Youtube, Facebook, Instagram şi Twitter”, a transmis Camera Deputaților.

De asemenea, accesul la serviciul de intranet și la Mapa de Birou Permanent a fost modificat „pentru a fi disponibil exclusiv din interiorul instituției, pentru a limita potenţialele vulnerabilități”. Aceste restricții se aplică nu doar parlamentarilor, ci tututor celor care folosesc infrastructura de date a instituţiei, indiferent de funcția ocupată.

Totodată, Direcția Informatică și Telecomunicații a descoperit și o rețea neautorizată care funcționa în clădirea Parlamentului. Aceasta era formată „din dispozitive TP-Link care nu aparţin Camerei Deputaţilor şi care sunt conectate la reţeaua internă, reprezentând astfel un risc semnificativ pentru securitatea cibernetică a instituţiei”.

Breșă de securitate informatică în Parlament luna trecută

O breşă de securitate cibernetică a avut loc în Camera Deputaţilor în ultimul weekend din ianuarie. Contactați atunci de Libertatea, reprezentanții forului legislativ au precizat că hackerii au spart o parte din baza de date. Au fost sustrase inclusiv fișiere nedestinate publicității, precum cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, iar premierul a spus că își va schimba buletinul.

Totodată, a fost sesizat și DIICOT. Instituția face cercetări in rem pentru infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, dar și șantaj, după ce în spațiul public a apărut informația că hackerii au cerut bani pentru a nu face publice informații confidențiale sau date personale.

Ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat pe 31 ianuarie că hackerii au copiat 316 fișiere după atacul din weekend, cele mai importante fiind fișierele care conțin actele de identitate ale parlamentarilor. El a adăugat că au fost furate 300 MB de date, nu 250 GB, cum se anunțase inițial.

Contactat de Libertatea în aceeași zi, ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat că departamentul IT al Camerei Deputaților este responsabil, pentru că instituția a refuzat să accepte „soluțiile oferite de statul român”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *