Acord semnat pentru înființarea în România a centrului de antrenament pentru piloții de pe avioanele de luptă F-16

Acord semnat pentru înființarea în România a centrului de antrenament pentru piloții de pe avioanele de luptă F-16

Ministrul apărării, Angel Tîlvar, a semnat astăzi, 29 iunie, în cadrul unei ceremonii, Scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării Naționale din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România, cu ocazia participării reuniunea Informală a miniștrilor apărării din UE, desfășurată la Toledo, în Spania, a anunțat MApN într-un comunicat de presă.

„Prin înființarea Centrului de pregătire pentru piloți de aeronave F-16, România va oferi un mediu de instruire de înaltă calitate pentru piloții români și pentru cei din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a declarat Angel Tîlvar.

Centrul regional pentru antrenarea piloților ucraineni a fost anunțat la finalul Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 6 iulie. Zece zile mai târziu, la adunarea NATO de la Vilnius, Klaus Iohannis a precizat că aceste centru va fi construit alături de Olanda.

Potrivit MApN, prin acest acord, România se alătură altor membre NATO, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în susținerea pregătirii piloților ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor  F-16.

„Îmi exprim speranța că Centrul de Pregătire F-16 din România își va demonstra importanța strategică, ce își propune să răspundă cerințelor complexe de securitate ale României, aliaților și partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziția României în calitate de lider regional în instruirea piloților F-16, contribuind la coeziunea alianțelor, demonstrarea unității și consolidarea apărării euroatlantice“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Ucraina a cerut în mod repetat avioanele de luptă F-16, fabricate în SUA, pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei. Recent, SUA au aprobat transferul acestor avioane, iar primele aeronave vor fi livrate de Danemarca și Olanda. Cu toate acestea, ele vor ajunge abia anul viitor, după ce piloții ucraineni vor finaliza antrenamentele.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *