Acuze de fraudă la olimpiada națională de muzică. „Care mai este rostul regulamentului?”

Acuze de fraudă la olimpiada națională de muzică. „Care mai este rostul regulamentului?”

În acest an, au apărut acuzații de fraudă la olimpiada națională de muzică, pentru liceu. Mama unui elev de clasa a X-a din Târgoviște, care a cântat la clarinet, a declarat că un copil din aceeași școală cu fiul său a participat cu un repertoriu care contravine regulamentului.

Mai mult, primele două locuri ale secțiunii, pentru clasa a X-a, au fost câștigate de elevi din același liceu în care predă unul dintre profesorii din juriu.

 

„Care mai este rostul regulamentului?”

 

„Care mai este rostul regulamentului?”, își sintetizează Alina Ilie, o mamă din Târgoviște, demersul depunerii unui memoriu la Ministerul Educației în cazul olimpiadei naționale de muzică pentru liceu. Probleme au fost și la proba de teorie a muzicii, potrivit Edupedu, citat de HotNews.

La această olimpiadă, mai multe exerciții au fost eliminate din testare pentru că subiectele nu au fost în programă, astfel că punctele au fost redistribuite, iar frământările și acuzațiile au continuat la proba practică, susține Alina Ilie.

Femeia a reproșat în memoriul pe care l-a trimis la Ministerul Educației că premiile au fost acordate în mod subiectiv la secțiunea instrumente de suflat – clarinet.

Astfel, în document sunt acuzații că locurile I și II au fost câștigate de doi elevi de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj în condițiile în care unul dintre profesorii evaluatori din subcomisia de clarinet predă la „Sigismund Toduță”.

Cât despre locul al treilea, regulamentul olimpiadei a fost de două ori încălcat, conform Alinei Ilie, pentru că elevul a cântat alt repertoriu decât cel prevăzut.

„Să nu uităm că mizele unui astfel de concurs sunt mari: recompensă financiară, adică bursă, loc asigurat la orice Conservator din țară”, a punctat femeia.

 

Ce au transmis organizatorii olimpiadei

 

În caz, atât școala, cât și organizatorii olimpiadei resping criticile părintelui, conform HotNews.

La etapa națională au participat  aproape 400 de elevi din toată țara. Olimpiada s-a desfășurat pe trei secțiuni: instrumentală, vocală și studii teoretice. Un elev a putut concura la o singură secțiune, nu la mai multe, conform regulamentului.

La proba practică, indiferent de instrument, elevii trebuie să cânte lucrări diferite ca stil, gen și perioadă. De exemplu, la clarinet, la clasa a X-a, elevii au avut de cântat un concert la alegere, precum și o altă lucrare tot la alegere, dar diferită ca gen, stil și formă față de concertul instrumental.

Astfel că, prima problemă pe care a remarcat-o Alina Ilie a fost că, la etapa pe școală, unul dintre elevii concurenți de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, coleg în aceeași clasă cu fiul ei, a cântat două piese din aceeași perioadă romantică, însă, deși nerespectarea regulamentului atrage descalificarea, acesta a mers mai departe la olimpiada națională. Mai mult, tatăl copilului este cadru didactic în același liceu.

Contactat de HotNews, Marian Dobrescu, directorul Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, a spus că este „o linie foarte fină” între cei doi compozitori ale căror piese au fost interpretate de elev. După etapa pe școală a olimpiadei, după ce au apărut primele reclamații cu privire la repertoriul elevului, „am verificat și noi prin comisia de la liceu. Și am consultat și specialiști din mediul universitar”.

„Nu este clar dacă piesele sunt din aceeași perioadă. Unul dintre compozitori este apropiat de moment cu celălalt compozitor, dar nu este o linie clară”, a mai precizat Marian Dobrescu.

Cât despre faptul că tatăl elevului este profesor în același liceu, Marian Dobrescu a declarat: „Dacă un elev are un profesor în aceeași școală cu el, ar însemna că copilul nu mai poate participa niciodată la nicio olimpiadă. Nu putem îngrădi copilului dreptul să participe la olimpiade. Tatăl nu a avut nicio implicare, nu a fost în nicio comisie, este de altă specializare decât copilul.

O altă acuzație e aceea că juriul secțiunii clarinet a avut în componență un profesor de la un colegiu de muzică din Cluj. Tot aici erau înscriși și doi elevi din același colegiu cu profesorul.

„Și au câștigat premiile I și II”, a menționat aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *