Aderarea României la Schengen în 2023 – Luminița Odobescu, anunț despre discuțiile cu Austria înainte de reuniunea din decembrie

Aderarea României la Schengen în 2023 – Luminița Odobescu, anunț despre discuțiile cu Austria înainte de reuniunea din decembrie

 

România discută cu Austria pe tema aderării la Spaţiul Schengen, iar acest dialog este purtat şi de către partenerii din Uniunea Europeană ai ţării noastre, a anunțat luni, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.”Există contacte cu partea austriacă la toate nivelurile şi acest dialog cu partea austriacă este făcut nu numai de către noi, dar şi de către partenerii noştri din Uniunea Europeană. Avem sprijinul mai multor state. Aţi văzut că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen figurează pe agenda discuţiilor mai multor lideri europeni, discutăm, de asemenea şi cu preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene”, a spus şefa diplomaţiei române, potrivit agerpres.ro.Ea a apreciat că “în momentul actual este important să continuăm acest dialog cu partea austriacă şi pe măsură ce avansăm şi condiţiile vor fi îndeplinite, putem să vedem exact care va fi abordarea finală”. În aceste sens, a subliniat ministrul, “este evident nevoie de o decizie politică”.Luminiţa Odobescu a vorbit şi despre faptul că unele state membre ale Spaţiului Schengen au întărit controalele la frontiere.”Pe fondul riscurilor de securitate, inclusiv în plan european – şi am văzut cu toţii ce s-a întâmplat recent la Bruxelles, când doi suporteri suedezi şi-au pierdut viaţa într-un atentat terorist – au fost introduse controalele temporare la frontiera dintre diversele state membre. Este o măsură temporară, generată de riscurile de securitate. De altfel, mai multe state europene au ridicat alertele de securitate şi la rândul nostru am semnalat către cetăţenii noştri care călătoresc să fie foarte atenţi la alertele de securitate din ţările respective”, a mai declarat Luminița Odobescu, relatează agerpres.ro. În acest context, “discuţia despre aderarea României la spaţiul Schengen rămâne prioritară pe agendă”. Acest subiect este anunţat pe agenda Consiliului European din decembrie.”Continuăm demersurile diplomatice, este devreme să vă spun exact ceea ce vom face în luna decembrie, dar noi continuăm să dialogăm cu toţi partenerii implicaţi în acest efort, cu sprijinul Comisiei Europene, încercăm să ne coordonăm, de asemenea, strâns, cu partea bulgară. Deci e un efort diplomatic constant şi vom vedea, în funcţie de situaţia de la momentul respectiv care va fi decizia finală”, a mai arătat Luminiţa Odobescu.

Înaintea anunțului ministrului de Externe, un alt membru al Guvernului român a vorbit despre aderarea României la Schengen.

Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne susține că aderarea României la Spațiul Schengen trebuie pusă pe ordinea de zi în Consiliul JAI atunci când e securizat votul tuturor statelor membre.

„Aș clarifica chestiunea controalelor de la frontieră în interiorul Schengen, spunând că acum Codul frontierelor Schengen permite reintrodcerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate. Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frontierelor Schengen.

E foarte adevărat că în cadrul JAI, dna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute pentru a se elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, deci pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne.

Ceea ce e nou e că în cadrul JAI nici Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. E adevărat, Austria a menționat în continuare că Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a declarat ministrul de Interne, duminică, 22 octombrie, la un post TV.

Întrebat dacă va fi oportună supunerea la vot a aderării noastre la Schengen la Consiliul JAI din decembrie, Predoiu a explicat că „suntem în contact cu președinția spaniolă permanent și urmărim această situație și cu Comisia și celelalte state membre. Noi suntem de părere că trebuie pus acest punct pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre. Acest lucru se va putea spune mai aproape de luna decembrie decât acum. Acum putem spune că suntem pe un parcurs, pe o progresie instituțională diplomatică normală”.

Bruxelles a cerut în repetate rânduri în ultimul an aderarea României ți Bulgariei în Spațiul Schengen. Lărgirea Schengen cu țara noastră și Bulgaria a fost respinsă în urmă cu un an, la Consiliul JAI din 8-9 decembrie 2022, prin votul negativ al Austriei, în cazul României, și al Olandei, ultima votând la pachet, fiind împotriva aderării Bulgariei. Parlamentul European a adoptat și o rezoluție  În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023. 

Parlamentul European a cerut includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an – 2023. Iar în Rezoluția adoptată de europarlamentari, aceștia invocă și compensații financiare acordate celor două țări pentru amânarea intrării în Spațiul Schengen. Documentul arată și că România și Bulgaria au suferit pierderi uriașe în ultimii 11 ani de când erau respectate toate criteriile de aderare. Eurodeputații au cerut o estimare a costurilor de oportunitate şi a daunelor de mediu pe care România şi Bulgaria le-au suferit în ultimi i12 ani, cu începere din iunie 2011, din cauza „refuzului nejustificat” de admitere în spaţiul Schengen, şi încurajează Bruxelles să analizeze posibilităţi de compensare financiară.

Iar la Consiliul Schengen (JAI) din 8-9 iunie 2023, miniștrii de interne au decis că „va fi acordată o atenție sporită ridicării controalelor la frontierele cu Bulgaria și România în următorul ciclu 2023-2024”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *