„Adoptă o capră”. Soluția găsită de o insulă italiană invadată de capre sălbatice

„Adoptă o capră”. Soluția găsită de o insulă italiană invadată de capre sălbatice

Primarul din Alicudi, cea mai mică dintre Insulele Eoliene (arhipelag la nord de Sicilia), care este invadată de capre sălbatice, a venit cu o inițiativă pentru a reduce numărul animalelor care au împânzit ținutul: vrea să le ofere fără nicio restricție oricui dorește să le adopte, transmite The Guardian.

Alicudi, care se află la circa trei ore de mers cu barca din Sicilia, intră sub administrarea insulei mai mari Lipari.

Caprele sălbatice, cunoscute pentru abilitatea lor de a naviga pe stâncile abrupte ale Alicudi, trăiau odinioară armonios alături de localnici și au devenit chiar o atracție turistică alături de vulcanul inactiv al insulei.

La ultimul recensământ, s-a estimat că numărul caprelor pe insula de cinci kilometri pătrați era de șase ori mai mare decât populația permanentă a insulei, care numără doar 100 de locuitori.

Imagine din Alicudi. Foto: Profimedia

Numărul caprelor a crescut atât de rapid în ultimii ani, încât au început să migreze din vârful insulei către zonele locuite. Astfel, ele au distrus vegetația, au făcut ravagii în grădini și loturi și au doborât porțiuni de ziduri de piatră. Unele au fost văzute chiar rătăcind prin casele oamenilor.

În aceste condiții, oamenii au cerut autorităților locale să vină cu soluții.

Inițiativa „adoptă o capră” a fost văzută o modalitate „mai umană” de a gestiona problema.

„Nu vrem nici măcar să luăm în considerare sacrificarea animalelor, așa că încurajăm ideea de a le oferi spre adopție”, a spus primarul Riccardo Gullo.

„Oricine poate face o cerere pentru o capră, nu trebuie să fie fermier și nu există restricții privind numărul de animale”, a mai spus acesta.

Oamenii au termen până la 10 aprilie să depună cererile.

„Am primit deja mai multe telefoane, inclusiv de la un fermier de pe insula Vulcano care ar dori să ia mai multe capre, deoarece, printre altele, el produce o brânză ricotta care este foarte apreciată”, a adăugat Gullo.

„Dacă cineva are capacitatea de a domestici o capră ar putea fi o modalitate frumoasă și mai umană de a controla problema”, a precizat edilul.

Caprele ar fi fost aduse pentru prima dată la Alicudi în urmă cu 20 de ani de către cineva care intenționa să le crească. Dar planul a eșuat și caprele au fost lăsate în voia lor.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *