Afecțiuni ale mâinii adesea confundate cu sindromul de tunel carpian

Afecțiuni ale mâinii adesea confundate cu sindromul de tunel carpian

Dacă te confrunți cu amorțeală, furnicături și durere în mâna, poți presupune că ai sindrom de tunel carpian. Deși sindromul de tunel carpian este una dintre afecțiunile cel mai frecvent diagnosticate care provoacă aceste simptome, există și altele similare.

Iată ce afecțiuni sunt adesea confundate cu sindromul de tunel carpian!

Artrită mâinii

Artrită este o afecțiune comună, care apare la mai bine de 24% dintre adulți și care, uneori, este diagnosticată greșit că sindrom de tunel carpian. Osteoartrită și artrită reumatoidă sunt cele mai frecvente forme de artrită care afectează zona mâinii și încheieturii mâinii. Osteoartrită implică deteriorarea prin uzură a cartilajelor și oaselor articulațiilor. Artrită reumatoidă este o afecțiune autoimună ce provoacă inflamații și dureri la nivelul articulațiilor.

Simptomele artritei apar, desigur, în zona articulațiilor și includ inflamație, durere, rigiditate, roșeața și scăderea amplitudinii de mișcare.

Opțiunile de tratament pentru artrită se concentrează pe ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității articulațiilor. Nu există remediu pentru această boală, dar tratamentul poate ține simptomele sub control. Tratamentul poate fi medicamentos, injectabil (cu steroizi), poate include kinetoterapie, iar în cazuri mai grave, este chirurgical.

Maladia de Quervain

Maladia de Quervain, denumită și tenosinovită, tendinită sau sindromul de Quervain, este o afecțiune cauzată de constricția sau ciupirea tendoanelor încheieturii mâinii, aflate la baza degetului mare. Afecțiunea este numită după chirurgul elvețian care a identificat-o pentru prima dată.

Această constricție a tendoanelor poate duce la umflături și dureri ce îngreunează activitățile fizice.

Persoanele care suferă de maladia de Quervain se confruntă, de obicei, cu durere la încheietura mâinii în timp ce ciupesc, apucă, strâng pumnul sau întind încheietura spre degetul mic.

Uneori, afecțiunea duce la durere și umflare la baza degetului mare. În stadiu avansat, durerea radiază în mâna și chiar și către antebraț.

Opțiunile de tratament includ purtarea unei atele care imobilizează policele și o parte a încheieturii mâinii în așa fel încât să se evite apariția durerii asociate cu mișcarea acestui deget. De asemenea, pot fi utile medicamentele antiinflamatoare și injecțiile locale cu corticosteroizi.

Pentru persoanele cu simptome care nu se ameliorează prin tratament conservator, poate fi necesară o procedura chirurgicală pentru a detensiona conflictul dintre tendoane, retinacul și teacă acestora.

Sindromul de tunel cubital

Sindromul de tunel cubital este cauzat de compresia nervului ulnar atunci când trece prin tunelul cubital, un pasaj îngust aflat în interiorul cotului. Nervul ulnar merge de la gât în jos, ajungând până în a două jumătate a degetului inelar și în degetul mic. Când tunelul cubital devine comprimat din diferite cauze, poate irită nervul ulnar. Acest lucru duce la amorțeală, furnicături, slăbiciune și durere în cele două degete.

Cauzele sindromului de tunel cubital includ menținerea frecvența a antebrațului pe braț într-o poziție forțată (cum se întâmplă atunci când ținem telefonul la ureche), microtraumatismele repetate ale cotului, vibrațiile la nivelul cotului, chisturile în tunelul cubital, etc. De asemenea, se știe că persoanele care suferă de artrită reumatoidă și diabet prezintă un risc mai mare de a dezvoltă această afecțiune.

Printre opțiunile de tratament se numără administrarea de medicamente antiinflamatoare, injecțiile locale cu corticosteroizi și intervenția chirurgicală. Operația se recomandă, de obicei, când afecțiunea este în stadiu mediu sau avansat și presupune eliberarea nervului ulnar de sub fascia mușchiului flexor ulnar al carpului, cu transpozitia nervului ulnar anterior de epicondilul humeral medial.

Oricare ar fi afecțiunea pe care o ai, dacă îți afectează viața de zi cu zi este bine să mergi la un medic. De cele mai multe ori, tratamentul este ușor, rapid și nedureros, chiar și atunci când este necesară procedura chirurgicală. Dacă vrei să ai mâini 100% funcționale, poți merge cu încredere la Vitta Clinic.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *