Afecțiunile genunchiului. Care sunt cele mai frecvente, din ce cauze apar și cum pot fi prevenite 

Afecțiunile genunchiului. Care sunt cele mai frecvente, din ce cauze apar și cum pot fi prevenite 

Genunchiul, implicat în mișcările piciorului și esențial pentru activitățile cotidiene, este expus, la fel ca orice altă articulație a corpului uman, la diverse afecțiuni care pot deteriora calitatea vieții individului. Fiind una dintre cele mai mari și mai complexe articulații, genunchiul poate fi vulnerabil la traumatisme, uzură și diverse afecțiuni degenerative. Cu toate acestea, există anumite modalități, eficiente în majoritatea cazurilor, inclusiv la vârste înaintate, prin care riscul de apariție a unor afecțiuni la nivelul genunchiului poate fi redus considerabil.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului?

Traumatismele, suprasolicitarea, anomaliile structurale ale genunchiului, precum și uzura normală a articulației determină apariția unor afecțiuni mai mult sau mai puțin severe, care implică tendoanele, ligamentele, cartilajul și alte structuri ale genunchiului. Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului includ osteoartrita, tendinita, entorsa de genunchi, ruptura meniscului, bursita și sindromul bandei iliotibiale.

Tendinita genunchiului 

Tendinita genunchiului este o inflamație a tendonului patelar, un țesut conjunctiv fibros care leagă osul patelar de tibie. Cauza principală a tendinitei o reprezintă suprasolicitarea sau utilizarea excesivă a tendonului în timpul activităților fizice repetate sau intense. În plus, factori precum lipsa de flexibilitate musculară sau neglijarea încălzirii adecvate premergătoare exercițiilor fizice pot agrava sau chiar cauza o tendinita genunchi.

Artrita reumatoidă 

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care provoacă inflamația cronică a articulațiilor, în principal a articulațiilor mici, cum ar fi cele din mâini și picioare. Artrita reumatoidă netratată poate provoca deteriorarea articulațiilor, ceea ce poate duce la deformări, pierderea funcției articulare și invaliditate. În cazurile severe, când articulațiile sunt grav afectate iar tratamentele conservatoare devin ineficiente, pacienții cu artrită reumatoidă la nivelul genunchiului pot necesita un tratament chirurgical de protezare a genunchiului. O proteza genunchi înlocuiește complet sau parțial articulația genunchiului deteriorată, pentru a ameliora durerea, a restabili funcția genunchiului și a îmbunătăți mobilitatea. 

Gonartroza  

Gonartroza este o afecțiune degenerativă care implică cartilajul articular al genunchiului, cauzată în general de uzura naturală asociată îmbătrânirii, traumatismele anterioare ale genunchiului, obezitate și de diverși factori genetici. Tratamentul gonartrozei vizează reducerea durerii și a inflamației, îmbunătățirea funcției articulației și gestionarea simptomelor. 

Cum pot fi prevenite afecțiunile genunchiului?

Există o serie de reguli și de strategii care pot fi eficiente în prevenirea apariției afecțiunilor genunchiului, recomandate de către specialiștii în ortopedie. Dintre acestea, enumerăm:

– menținerea unei greutăți corporale sănătoase;

– încălzirea înainte de activitățile fizice și întinderea după activitățile fizice;

– evitarea mișcărilor bruște sau repetate care pun presiune excesivă asupra genunchiului;

– utilizarea echipamentului adecvat în timpul activităților fizice;

– consolidarea mușchilor din jurul genunchiului;

– păstrarea unei posturi corecte și evitarea pozițiilor incomode sau solicitante pentru articulația genunchiului;

– evitarea suprasolicitării și a activităților cu un impact excesiv asupra articulației genunchiului, precum alergarea pe suprafețe dure;

– menținerea unei dietă echilibrate și bogate în nutrienți, pentru a sprijini sănătatea oaselor și a cartilajului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *