AFP: Grupul Wagner a cumpărat sateliți de spionaj din China și i-a folosit în Ucraina, dar și în rebeliunea eșuată din Rusia

AFP: Grupul Wagner a cumpărat sateliți de spionaj din China și i-a folosit în Ucraina, dar și în rebeliunea eșuată din Rusia

Contractul a fost semnat în noiembrie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, într-un moment în care grupul Wagner, aflat sub conducerea fondatorului său Evgheni Prigojin, juca un rol-cheie pe câmpul de luptă, scrie AFP, citată de The Moscow Times.

Organizația paramilitară Wagner a semnat anul trecut un contract cu o firmă chineză pentru a achiziționa doi sateliți, mercenarii folosind imaginile furnizate de aceștia pentru a-și susține misiunea din Ucraina, arată un document consultat de AFP.

Imaginile din satelit au fost folosite, de asemenea, pentru a sprijini operațiunile Wagner în Africa și chiar revolta eșuată din iunie, care a dus la destrămarea de facto a grupului, urmată de moartea lui Prigojin și a asociaților săi, în august, a declarat pentru agenția de presă o sursă de securitate europeană.

Potrivit unui contract văzut de AFP, compania Beijing Yunze Technology Co. Ltd. a vândut doi sateliți de observare de înaltă rezoluție aparținând gigantului spațial chinez Chang Guang Satellite Technology (CGST) către Nika-Frut, o companie care făcea parte atunci din imperiul comercial al lui Prigojin.

Prețul de peste 30 de milioane de dolari a fost pentru sateliții în sine și pentru servicii suplimentare.

Furnizarea de date ale sateliților chinezești către Wagner pare un fapt cunoscut de Washington. Departamentul american al Comerțului a anunțat pe 24 februarie că va adăuga Beijing Yunze Co. Technology pe lista sa de sancțiuni, precum și brokerul de imagini din satelit Head Aerospace Technology.

Americanii, la curent cu acest contract

Potrivit acestei surse, Wagner ar fi comandat chiar și imagini ale teritoriului rusesc la sfârșitul lunii mai 2023, pe tot traseul dintre frontiera ucraineană și Moscova, care a fost ocupat de forțele lui Wagner la sfârșitul lunii iunie, în timpul scurtei revolte eșuate.

Revolta a marcat ruptura definitivă între președintele rus Vladimir Putin și Prigojin.

Cu toate acestea, în contract nu se menționează comandarea de imagini de pe teritoriul rusesc, iar furnizarea unor astfel de imagini nu a putut fi confirmată în mod independent de AFP.

Dar au existat informații în presă potrivit cărora serviciile secrete occidentale, inclusiv din Franța și Statele Unite, au avut informații că revolta urma să aibă loc înainte ca aceasta să aibă loc.

Contractul prevede, de asemenea, furnizarea de imagini la cerere. Asta i-a permis lui Wagner să obțină imagini din satelit atât din Ucraina, cât și din zonele din Africa unde mercenarii săi erau activi, inclusiv Libia, Sudan, Republica Centrafricană și Mali, a declarat pentru AFP sursa europeană de securitate.

Ce știau liderii chinezi?

Nu este clar dacă liderii chinezi înșiși erau informați cu privire la interesul manifestat de Wagner în această primăvară față de imaginile teritoriului rusesc, în perioada premergătoare revoltei.

Potrivit sursei europene de securitate, aceste imagini se refereau în special la cartierul general al operațiunilor rusești pentru Ucraina, din Rostov pe Don, pe care Wagner l-a cucerit în timpul revoltei, la alte orașe de pe drumul spre Moscova, precum și la alte puncte de interes militar, în special Groznîi, bastionul liderului cecen pro-Kremlin Ramzan Kadîrov.

Pentru un expert european în domeniul spațial, care a vorbit sub anonimat, este „evident” că cele mai înalte autorități chineze sunt informate cu privire la orice problemă delicată care implică CGST.

Însă unii analiști s-au arătat mai circumspecți.

„Supraestimăm nivelul de centralizare din China. Orice operațiune poate cădea pradă concurenței între lideri, între administrații, între unități ale aceleiași administrații”, a declarat Paul Charon, specialist în China la organismul de cercetare IRSEM al armatei franceze din Paris.

„Este posibil ca chinezii, ca mulți alții, să nu fi înțeles ce se întâmpla în săptămânile care au precedat revolta”, a declarat el pentru AFP, subliniind că aspectul financiar a fost probabil motivația principală a contractului inițial.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *