Aleșii pun tunurile pe fumători: Vor avea INTERZIS în anumite locuri publice

Aleșii pun tunurile pe fumători: Vor avea INTERZIS în anumite locuri publice

Un proiect de lege inițiat de parlamentarii USR a fost adoptat tacit de plenul Senatului. Acesta interzice fumatul în zonele din apropierea școlilor și unităților sanitare pe o rază de 50 de metri, precum și în proximitatea stațiilor de transport în comun pe o rază de 15 metri. De asemenea, aruncarea chiștoacelor de țigări și a altor deșeuri provenind din fumat în locurile publice este sancționată cu o amendă contravențională cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Tinerii vor putea cumpăra țigări, energizante și alcool doar cu buletinul. AMENZI uriașe pentru cei care nu respectă legea

Motivul principal pentru propunerea acestei modificări legislative este de a proteja mai bine sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv, arată inițiativa. „Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.

Conform unui raport prezentat de organizația Salvați Copiii (2019) și citat de inițiatorul proiectului de lege, consumul de tutun și țigarete electronice în rândul copiilor din România este alarmant. În jur de 15% dintre fumătorii adulți din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 14 ani, iar 38% au început înainte de 18 ani. În plus, 14,6% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani fumează în prezent tutun, ceea ce reprezintă aproximativ 90.699 de copii care sunt în pericol de a deveni fumători zilnici în curând. De asemenea, 8,2% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani au folosit în ultimele 30 de zile țigarete electronice, în timp ce 3,1% au utilizat dispozitive electronice de încălzit tutun în același interval de timp.

Prosumatorii de energie electrică și gaze naturale vor beneficia de schimbări majore – Proiect adoptat de Senat

Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ţări precum Irlanda şi Marea Britanie au implementat deja legi similare cu succes, cu rezultate pozitive în reducerea expunerii la fumatul pasiv şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice. în această privinţă. România ar face un pas important în alinierea la standardele Uniunii Europene privind controlul tutunului.

Proiectul va fi dezbătut şi supus plenului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.

Drumul spre închisoare, pe calea ferată: Noile modificări ale Codului Penal, usturătoare pentru angajații CFR care vin băuți sau drogați la muncă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *