Ne îndreptăm spre al Treilea Război Mondial? Ce spun experții consultați de jurnaliștii americani

Ne îndreptăm spre al Treilea Război Mondial? Ce spun experții consultați de jurnaliștii americani

Aliații internaționali consiliază reținere după atacul iranian împotriva Israelului, iar Rusia continuă să obțină victorii în Ucraina. Suntem în pragul unui alt război mondial? Sky News le-a cerur experților să explice. Într-o lume care a devenit tot mai periculoasă în ultimii ani, scenariul de coșmar al celui de-al treilea război mondial este ceva care preocupă publicul.

Chiar am trecut de la o lume postbelică la una pregătită de război total?

La începutul acestui an, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a avertizat că lumea ar putea fi cuprinsă de războaie care implică China, Rusia, Coreea de Nord și Iran în următorii cinci ani și a spus că trecem „de la o lume postbelică la cea antebelică”.

Ușurarea resimțită la sfârșitul Războiului Rece (la sfârșitul anilor ’80) a fost înlocuită cu o senzație de neliniște peste tot în lume.
Sky News a vorbit cu experții dacă al Treilea Război Mondial este o posibilitate – și dacă trăim într-adevăr într-o „lume de dinainte de război”.

Hugh Lovatt, cercetător senior în domeniul politicii la grupul de reflecție al Consiliului European pentru Relații Externe este neîncrezător că așa ceva s-ar putea întâmpla: „Veștile liniștitoare sunt că nu ne îndreptăm către al treilea război mondial”, spune el.

Chiar dacă există conflicte și tensiuni în diferite locuri ale lumii – Ucraina, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific – toate acestea sunt „separate și neconectate”, potrivit lui Lovatt.

„Războiul din Gaza durează de șase luni și duce la escaladare regională – represaliile Iranului împotriva Israelului sunt doar cel mai recent exemplu în acest sens.

Există implicații pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru Marea Britanie, de exemplu în ceea ce privește atacurile Houthi asupra transportului maritim din Marea Roșie și impactul pe care îl are asupra comerțului global. Există, spune el, riscul ca trupele britanice să fie absorbite de un conflict în Orientul Mijlociu.

Șase morți în urma unui atac aerian israelian asupra consulatului Iranului din Siria, sursă foto: captură YT

„Trebuie să vedem aceste riscuri într-un anumit context, acela că au impact asupra Regatului Unit, dar nu sunt riscuri existențiale.
Acest lucru se întâmplă, de asemenea, într-un moment în care ordinea internațională se destramă, este supusă unei presiuni considerabile. Acesta este ceva de care ar trebui să fim foarte tulburați”.

O escaladare la confruntarea globală nu este inevitabilă, dar…

Deborah Haynes, jurnalist pentru securitate și apărare Sky News spune că având în vedere amploarea tulburărilor care zguduie părți ale globului – în special în Ucraina și Orientul Mijlociu – există deja potențialul pentru o scânteie care ar putea aprinde al Treilea Război Mondial.

Asta nu înseamnă că o escaladare la confruntarea globală este inevitabilă, dar este probabil mai probabilă acum decât oricând de la sfârșitul ultimului război mondial.

Decizia Iranului de a lansa un atac fără precedent de rachete și drone împotriva Israelului tocmai a ridicat miza.
Israelul a promis că va răspunde, deși aliații săi, inclusiv Marea Britanie și SUA, îndeamnă la reținere, mai ales pentru că au contribuit la asigurarea că marea majoritate a munițiilor folosite au fost distruse înainte ca acestea să poată provoca vătămări la sol.

În cazul în care Israelul alege să riposteze, criza ar putea fi totuși controlată dacă atacul său de răzbunare este limitat și orice răspuns suplimentar iranian declanșat de un astfel de atac este, de asemenea, stopat. Dar sunt deja doi de „dacă”.

De asemenea, de fiecare dată când este întreprinsă chiar și o acțiune militară limitată, există riscul de eroare sau de calcul greșit care duce la escaladarea necontrolată a unui război regional.

Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu are și un impact global, mai ales că Iranul este susținut de Rusia și are legături strânse cu China, în timp ce cei mai puternici aliați ai Israelului, conduși de SUA, sunt predominant națiuni occidentale.

Înseamnă că această criză va pune statele autoritare împotriva democrațiilor – la fel cum face războiul din Europa.

Occidentul pare că a pierdut teren și în Ucraina

În ciuda sprijinului occidental, Rusia câștigă încet teren în Ucraina. Aliații occidentali nu reușesc să livreze armele și munițiile de care armata ucraineană are nevoie – ceea ce duce la o retragere aproape inevitabilă, dacă nu se schimbă echilibrul forței militare la sol.

Succesul lui Vladimir Putin în Ucraina îl poate încuraja pe președintele rus, a cărui țară se află pe picior de „război total”, să testeze puterea alianței NATO prin invadarea unui stat membru.

Din nou, acest lucru ar crea un război direct între Moscova, înarmată de Iran, Coreea de Nord și, de asemenea, cu asistență din partea Chinei, împotriva alianței NATO a Occidentului.

Dovezile că forța militară s-a dovedit eficientă împotriva puterilor occidentale ar putea întări și mai mult hotărârea Chinei de a respecta angajamentul de a reuni insula Taiwan cu continentul, chiar dacă asta înseamnă invadare.

China a militarizat pe deplin cel puțin trei din insulele pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud. sursa: Hepta/ Zuma Press / Petty Officer 2nd Class Haydn Sm

O astfel de mișcare ar putea, de asemenea, să cufunde Asia în conflict, din nou pe aceeași linie de demarcație a statelor autoritare și a democrațiilor.

Riscul unei comunicări greșite între Occident și Rusia a crescut.

Edward R Arnold, cercetător senior la thinktankul Royal United Services Institute (RUSI) spune: „Cred că oamenii chiar trebuie să înțeleagă ce este Tratatul Atlanticului de Nord, care este fundamentul NATO”, spune el.

Arnold susține că publicul pare să creadă că articolul 5 al NATO (principiul că un atac asupra unui membru este tratat ca un atac asupra tuturor) este automat.

„Nu este cazul sau cu siguranță nu trebuie să fie cazul… escaladarea nu este automată și există măsuri pentru de-escaladarea lucrurilor”.
Privind situația din Ucraina, unde NATO a furnizat arme și asistență, el spune că riscul unei comunicări greșite între Occident și Rusia a crescut.

„Șansele unei comunicări greșite în care o cineva trage accidental asupra altcuiva, cred că a crescut. Trebuie să fim cu adevărat pregătiți pentru ce înseamnă asta”.

El mai susține că, în anumite privințe, amenințarea unui conflict mai larg cu Rusia se reduce în acest moment. Forțele Kremlinului încep să facă progrese în Ucraina, dar calitatea trupelor lor a fost degradată semnificativ, astfel încât acestea nu sunt în măsură să reprezinte o amenințare pentru NATO.

Arnold a continuat: „Vladimir Putin se va uita destul de atent la ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu: cum răspunde fiecare națiune și la deturnarea atenției (de la Ucraina).

Sursa Foto: Hepta.ro

„Totul îl ajută pe Putin în acest moment, deoarece, deși suntem concentrați pe Orientul Mijlociu, nu suntem la fel de concentrați cum am fost pe Ucraina”.

Conflictul între Iran și Israel are potențialul de a se extinde într-o conflagrație militară majoră

Dr. Luigi Scazzieri, cercetător senior la Centrul pentru Reforma Europeană adaugă: „Depinde de definiția pe care o dăm celui de-al treilea război mondial. Un posibil conflict între Iran și Israel are potențialul de a se extinde într-o conflagrație militară majoră în Orientul Mijlociu, cu implicații globale.

Mai mult ca sigur că SUA ar fi atrase de partea Israelului, iar alte țări occidentale, inclusiv Marea Britanie, ar putea face același lucru într-o măsură mai mică.

Dar implicarea lor ar fi limitată și acesta nu ar fi al Treilea Război Mondial, nu în ultimul rând pentru că Rusia nu își poate permite să sprijine Iranul și pentru că este puțin probabil ca China să o facă.

Rafah, Gaza, 12 decembrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Impactul unui astfel de conflict asupra Europei ar fi în primul rând economic, prin perturbarea în continuare a fluxurilor de energie și a comerțului.

Calea principală către scenariul celui de-al Treilea Război Mondial rămâne o ciocnire directă a Occidentului cu Rusia. Acest scenariu va fi mai probabil dacă Donald Trump va câștiga și subminează NATO, ispitindu-l pe Vladimir Putin să atace Țările Baltice.

O ciocnire cu Rusia ar fi, de asemenea, destul de probabilă dacă forțele occidentale s-ar implica în sprijinirea Ucrainei în roluri de luptă din prima linie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *