Alexandru Rafila, contestat în timpul audierii din comisii pentru un nou mandat de ministru al Sănătății

Alexandru Rafila, propus de PSD pentru un nou mandat la șefia Ministerului Sănătății, a fost întâmpinat cu pancarte prin care i s-au adus o serie de acuzații, la audierea din comisiile parlamentare de specialitate, de miercuri.

„Rafila a distrus planul național de combatere a cancerului!”, „Zero spitale din PNRR”, „1000 de medicamente lipsă din farmancii. Neglijență criminală”, sunt mesajele afișate de persoane care participă la audierea ministrului propus, printre care deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al comisiei.

Anterior, deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu, membru în comisia de sănătate a Camerei, a anunțat printr-un comunicat că „nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila”.

Motivul este acela că Alexandru Rafila „a anunțat că lansează un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României”, a afirmat Cadariu, fost ministru al Sănătății.

„Atunci când un om e căzut pe stradă și un medic trece pe lângă el, e obligat să aibă grijă de el. Dacă există un instrument prin care poți salva viața pacienților de cancer și nu-l aplici, e ca și cum te apropii de om, te dai înapoi și spui că o să treci peste 10 minute. (…) Nu faceți norme, amânați aplicarea unei legi care trebuia aplicată prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare”, a spus Cadariu și în timpul ședinței.

Alexandru Rafila a răspuns afirmând că finanțarea programului „nu respectă legea finanțelor publice și legea bugetului”.

„Noi vrem să facem un plan care să nu fie discriminatoriu. Faptul că pacienții sunt discriminați… nu există două categorii de pacienți cu cancer. Finanțarea acestui program nu respectă legea finanțelor publice și legea bugetului de stat. Vrem să facem acest lucru, vrem să tratăm pacienții, să aibă acces la terapii inovative și la medicină personalizată, dar lucrul ăsta se face cu un buget care este menționat corect în textul legii. Cum este menționat în momentul de față, nu se poate face”, a spus Rafila.

„Eu nu sunt oncolog, dar sunt un om de sănătate publică, sunt un om cinstit și vreau să fac în așa fel încât pacienții din România să aibă un acces real la servicii de sănătate, toți pacienții oncologici din România, nu doar o parte”, a adăugat Alexandru Rafila.

La începutul acestei săptămâni, Libertatea a publicat un răspuns al Ministerului Sănătății legat de decizia de înlocuire a Planului Național de Combatere a Cancerului promovat de președintele Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *