Alimentele ultraprocesate, un RISC uriaș pentru sănătate – Adevărul nespus despre cât sunt de mortale: provoacă ușor infarct și AVC

Alimentele ultraprocesate, un RISC uriaș pentru sănătate – Adevărul nespus despre cât sunt de mortale: provoacă ușor infarct și AVC

 

Anumite alimente din dieta tipică britanică ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, potrivit concluziilor formulate în două studii recente. Concluzia vine după două studii prezentate la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie, desfășurată în Amsterdam, scrie The Guardian.

Alimentele ultraprocesate cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral, dezvăluie cele două studii, mai scrie DPA, potrivit agerpres.ro.

În ultimii ani, a crescut foarte mult consumul global de produse puternic procesate, cum ar fi cereale, batoane proteice, băuturi carbogazoase, preparate gata făcute și fast-food. Iar în Marea Britanie și SUA, peste jumătate din dieta medie constă acum din alimente ultraprocesate (UPF). Pentru unii, mai ales pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau din zone defavorizate, este obișnuit să aibă o dietă care cuprinde până la 80% UPF, mai notează The Guardian.

Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin mai multe procese în timpul producției. Sunt adesea bogate în sare și zahăr și pot conține aditivi și conservanți. De cele mai multe ori, alimentele sunt sărace în fibre și lipsite de nutrienții prezenți în alimentele proaspete sau puțin procesate, precum fructele și legumele proaspete, iaurtul simplu și pâinea făcută în casă.

În cadrul celor două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.

Specialistul în alimentaţie Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă “un semnal de alarmă” pentru Regatul Unit.”Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic – n.red.)”, a declarat el pentru cotidianul The Guardian.Și Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în primul studiu, a declarat presei că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.”S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”, a spus Anushriya Pant.

Anushriya Pant şi colegii săi de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.

Primul studiu a constatat că cele cu cea mai mare proporție de alimente ultraprocesate (UPF) în dieta lor aveau 39% mai multe șanse de a dezvolta tensiune arterială crescută decât cele cu cea mai scăzută proporție. Hipertensiunea arterială crește riscul de afecțiuni cardiace grave, inclusiv boli de inimă, boli arteriale periferice, anevrisme de aortă, boli de rinichi și demență vasculară.

Anushriya Pant  a mai explicat că mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.Un al doilea studiu a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală. Cel de-al doilea studiu a fost prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China.

Acest studiu făcut de cercetătorii din China a cuprins mai mult de 325.000 de bărbați și femei.

Oamenii de știință au mai descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.

Noile concluzii la care au ajuns cercetătorii arată pericolul uriaș al alimentelor procesate asupra riscului uriaș în provocarea celro mai grave afecțiuni cardiovasculare. Mai ales că studiile anterioare au legat consumul de alimente ultra-procesate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și cancerul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *