Ambarcaţiunea răsturnată la est de Tuzla este o posibilă dronă marină, folosită pentru bruiaj. Anunţul făcut de MApN

Ambarcaţiunea răsturnată la est de Tuzla este o posibilă dronă marină, folosită pentru bruiaj. Anunţul făcut de MApN

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a declarat că obiectul descoperit în derivă miercuri în zona Tuzla din Marea Neagră s-a dovedit a fi o dronă marină. Aceasta a fost relocată într-o zonă sigură în apropierea poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia.

Dronă marină descoperită la Tuzla

MApN a comunicat vineri că ambarcațiunea care a fost răsturnată în apropierea Tuzlei și ulterior recuperată de nava ARSVOM s-a identificat ca fiind un posibil vehicul marin fără pilot.

Ministerul investighează acest aspect împreună cu alte entități specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, respectând procedurile specifice.

„Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a pus în aplicare procedurile operaţionale specifice de cercetare a ambarcaţiunii. Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcaţiune răsturnată la aproximativ 20 Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot”, potrivit MApN.

Pe de altă parte, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a fost notificată de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC) cu privire la ambarcațiunea răsturnată în zona Tuzlei.

A fost solicitată o navă de salvare pentru intervenție

Nava de căutare și salvare ARTEMIS a ARSVOM a fost chemată să intervină pentru operațiunile de căutare și salvare, dar nu s-a găsit nicio persoană. Singurul obiect identificat în perimetrul de căutare a fost ambarcațiunea răsturnată.

„Nava SAR ARTEMIS, din cadrul ARSVOM, a fost solicitată să intervină pentru a efectua operaţiuni de căutare şi salvare, dar în urma căutărilor nu a fost găsită nicio persoană, singurul obiect identificat, în perimetrul de căutare, a fost barca răsturnată. Fiind considerată un pericol pentru siguranţa navigaţiei, ambarcaţiunea a fost remorcată de către nava Sar Artemis-ARSVOM şi adusă în port, pentru a se face investigaţii.

În acest moment este o anchetă în curs de desfăşurare şi se fac cercetări de către organele abilitate. În ce priveşte activitatea ARSVOM, misiunea a fost îndeplinită cu succes, conform procedurilor pentru intervenţii de căutare şi salvare, sub coordonarea şi la indicaţiile Centrului Maritim de Coordonare”, a transmis Agenţia.

Fiind considerată o amenințare pentru siguranța navigației, ambarcațiunea a fost tractată de nava ARTEMIS și dusă în port pentru investigații ulterioare.

O anchetă este în curs de desfășurare, iar organele competente desfășoară cercetări. Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a finalizat misiunea cu succes, urmând procedurile standard pentru intervenții de căutare și salvare, sub coordonarea MRCC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *