Anchetă penală la două școli din Buzău. Unui profesor de desen i s-a permis să predea în continuare, deși apare în Registrul prădătorilor sexuali

Anchetă penală la două școli din Buzău. Unui profesor de desen i s-a permis să predea în continuare, deși apare în Registrul prădătorilor sexuali

Conducerile a două instituţii de învăţământ din municipiul Buzău, o şcoală gimnazială şi un liceu, sunt cercetate de poliţişti pentru că i-ar fi permis unui profesor de desen, contrar legii, să continue să profeseze deşi figura în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale şi fusese condamnat recent, cu suspendare, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Conducerile celor două unităţi şcolare sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, a anunțat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, într-un comunicat de presă.

“Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că unităţile de învăţământ nu au desfăşurat corespunzător activităţile şi verificările specifice impuse de Legea 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, cu privire la un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Buzău, cadru didactic în ambele şcoli”, precizează IPJ Buzău.

Legea 118/2019 prevede că unei persoane înscrise în Registru i se interzice, temporar sau permanent, să desfăşoare activităţi profesionale, activităţi de voluntariat sau orice alt tip de activităţi care presupun contactul direct cu copiii.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit că este vorba despre un profesor de desen care ar fi desfăşurat şi anul trecut activităţi didactice. Respectivul dascăl preda desen la Şcoala Gimnazială nr. 7 şi la Liceul Alexandru Marghiloman, ambele din Buzău.

Profesorul a fost condamnat și pentru trafic de droguri

De asemenea, polițiștii efectuează cercetări vizavi de faptul că persoana în cauză ar fi fost lăsată să profeseze în ciuda faptului că recent a fost condamnată şi pentru trafic de droguri.

Aceleași surse apropiate anchetei susțin că Tribunalul Buzău ar fi admis în vara anului 2023 acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DIICOT – Biroul Teritorial Buzău cu respectivul cadru didactic, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată, dispunând suspendarea pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Ce spune Legea Învăţământului

“Mai mult, în urma investigaţiilor, cu privire la aceeaşi persoană, au fost constatate aspecte ce ar putea fi incidente Legii învăţământului preuniversitar 198/2023. Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale ce se impun. Totodată, poliţiştii au semnalat cazul instituţiei coordonatoare a unităţilor de învăţământ, pentru demararea activităţilor specifice, conform competenţelor”, au precizat reprezentanții IPJ Buzău.

Alineatul 7 din Legea Învăţământului Preuniversitar stabilește că nu poate ocupa sau exercita o funcţie didactică de predare, de îndrumare şi control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învăţământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii, contra libertăţii persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărţuire, trafic de minori, proxenetism, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fals şi uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *