Angajaţii din muzee afiliați sindicatelor nu vor participa la Noaptea Muzeelor. Cer chiar anularea evenimentului

Angajaţii din muzee afiliați sindicatelor nu vor participa la Noaptea Muzeelor. Cer chiar anularea evenimentului

Sindicaliștii din Cultură şi Presă CulturMedia au transmis marți, 23 aprilie, că membrii afiliați nu vor participa pe 18 mai la Noaptea Europeană a Muzeelor, „în semn de protest faţă de tergiversarea măsurilor promise” de Guvern, este vorba despre drepturile financiare. În aceeași zi, ei vor organiza un miting de protest în Piața Victoriei și vor chiar anularea evenimentului.

„Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA și Confederația Națională Sindicală CARTEL ALFA informează membrii că Ordonanța de Urgență ce vizează remedierea discriminării morale și salariale la care au fost supuși salariații din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice NU a fost adoptată în conformitate cu acordul la care s-a ajuns ca urmare a negocierilor purtate cu reprezentanții Ministerului Culturii și ai Guvernului”, se arată în comunicat.

Ei susțin că acest lucru „arată imaginea unui ministru care nu poate lupta pentru o justă reparație materială și morală, pentru un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”, în ciuda importanței și utilității publice a culturii.

În aceste condiții, sindicaliștii CulturMedia au transmis că membrii săi nu vor participa la Noaptea Muzeelor, „în semn de protest împotriva tergiversării măsurilor promise”, care urmau „să repună angajații muzeelor și bibliotecilor în rândul salariaților respectați de către autoritățile statului”.

Reprezentanţii sindicatului CulturMedia le-au cerut tuturor angajaților din muzeele și bibliotecile din țară să se alăture grevei și să vină la protestul care va avea loc pe 18 mai, la ora 17.00, în Piața Victoriei.

Mai mult, aceștia au cerut Rețelei Naționale a Muzeelor și Asociației Managerilor din Muzee să se solidarizeze cu angajații „în vederea suspendării în România a ediției din acest an a Nopții Europene a Muzeelor”.

Au făcut grevă japoneză

Angajații din muzeele și bibliotecile publice au procedat gradual. Mai întâi, pe 1 aprilie, au acuzat „tratamentul umilitor şi discriminatoriu” la care spun că sunt supuşi de 20 de ani.

Ei au cerut în principal egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9 din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

Apoi, pe 4 aprilie, au deschis seria de acțiuni de protest „față de situația dramatică în care se află” cu o grevă japoneză, acesta fiind primul pas înaintea grevei generale. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Ei refuză să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit, ceea ce poate duce la o încetinire a activității companiei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *