Animalul uluitor care a fost văzut în România. E de o frumusețe ieșită din comun și își păstrează perechea toată viața. Sunt doar două locuri din țară în care mai poate fi observat

Animalul uluitor care a fost văzut în România. E de o frumusețe ieșită din comun și își păstrează perechea toată viața. Sunt doar două locuri din țară în care mai poate fi observat

Animalul uluitor văzut recent în România. Este de o frumusețe neobișnuită și trăiește toată viața alături de perechea sa. În ce locuri din România mai este întâlnit?

Animalul uluitor care a fost văzut în România. Frumusețea lui este neobișnuită

Cocorii sunt o familie (Gruidae) de păsări mari, ,din grupul Gruiformes care au gâtul și picioarele lungi. Există 15 specii de cocori, plasate în patru genuri, și anume Antigone, Balearica, Leucogeranus și Grus.

Aceste păsări trăiesc pe toate continentele, în afară de Antarctica și America de Sud. În România trăiesc două specii, și anume cocorul mare (Grus grus), care are 114 cm și cuibărește în Delta Dunării, și cocorul mic (Grus virgo), care ajunge la 96 de cm înălțime. Acesta este văzut foarte rar, deoarece este doar în trecere și cuibărește în Asia Centrală, iernând în delta Nilului.

Durata de viață a cocorilor este de 30 – 40 de ani și sunt ființe bipede și înalte. Sunt foarte sociabili, obișnuiesc să vocalizeze și sunt monogami. Au ciocul ascuțit, penele cenușii și o pată roșie pe cap.

Sunt păsări omnivore și se hrănesc cu plante, vertebrate (rozătoare, pești, șerpi sau broașe) și nevertebrate (moluște, crustacee, insecte). Insectele, unele semințe, viermii și moluștele reprezintă hrana lor de bază.

Cocorii obișnuiesc să trăiască în câmp deschis și preferă să stea pe lângă apă și în ținuturile unde există mlaștină. Ciocul ascuțit îi ajută să culeagă unele semințe și insecte pe pe sol, dar și plante și viețuitoare din apă.

Un alt detaliu despre cocori este faptul că acestea sunt animale gregare, formând cârduri mari. Atunci când se împerechează, cele mai multe păsări rămân împreună toată viața.

Atunci când puii ating maturitatea sexuală, în al doilea sau al treilea an de viață, își caută perechea printr-un ritual ce poate avea o durată de mai multe zile. Masculul și femeia ajung să “danseze” și se cheamă unul pe celălalt.

Păsările zboară, își desfac aripile, dau din aripi și din cap și aruncă bețe sau smocuri de iarbă. În afară de dans, cocorii mai au și vozalizări specifice. Atunci când ritualul lor ajunge la punctul culminant, păsările scot, la unison, sunete complexe, la fel ca atunci când se împerechează și se rrepoduc.

Cocorii sunt animale rare în România. Sursa foto: dobrogeanews.ro, wildtravel.ro/Colaj Fanatik

Unde au fost văzuți cocorii în România

De curând, au fost văzute în România două exemplare de cocor în județul Tulcea, localitatea Valea Nucarilor, potrivit înregistrării de pe site-ul rombird.ro. Înregistrarea a fost făcută pe 19 martie 2024.

De asemenea, pe 17 martie 2024, a fost înregistrată o altă observație. Mai exact, au fost văzute 11 exemplare de cocori în zbor spre nord, pe Autostrada Soarelui, kilometrul 140, în Fetești, județul Ialomița.

Dintre cele 15 specii de cocor, 10 sunt pe cale de dispariție din cauza faptului că oamenii distrug habitatul acestora, notează toateanimalele.ro. În timp ce unele specii de cocor pleacă departe, altele nu migrează deloc.

Distrugerea habitatului cocorilor duce la restrângerea florei și a faunei, lucru ce diminuează șansele de supraviețuire a cocorilor, care nu mai sunt văzuți într-un număr atât de mare la noi în țară.

Cea mai mare specie de cocor este Grus antigone. Acesta trăiește în nordul Pakistanului, India, Nepal, Asia de Sud-Est și Queensland, Australia. Cocorii din India pot să ajungă la o înălțime de 200 cm. Mai mult, distanța dintre aripile lor desfăcute poate să atingă 250 cm, acestea fiind cele mai înalte zburătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *