ANRE: Obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalaţiile prosumatorilor, instituită încă din 2021

ANRE: Obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalaţiile prosumatorilor, instituită încă din 2021

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) transmite că obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară deoarece producţia şi consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic, precizează, printr-un comunicat.

Precizările ANRE pentru prosumatori

Reprezentanţii ANRE subliniază că obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalaţiile prosumatorilor a fost instituită încă din 2021 prin legislaţia naţională, astfel că în baza prevederilor din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, operatorul de distribuţie „asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE”, grupul de măsurare fiind definit astfel: „ansamblul format din contor şi transformatoarele de măsurare aferente acestuia, precum şi toate elementele intermediare care constituie circuitele de măsurare a energiei electrice, inclusiv elementele de securizare”.

Prevederile sunt aplicabile începând cu data de 31 decembrie 2021, data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

„Având în vedere faptul că obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor este prevăzută la art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Lege, ANRE, în calitatea sa de elaborator a reglementărilor secundare în domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale, este obligat să respecte prevederile legale din legislaţia primară. Pentru implementarea dispoziţiilor(…), în reglementările specifice racordării prosumatorilor la reţelele electrice de interes public au fost introduse la art. 26 alin. (2) şi art. 27 alin. (3) din Procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 19/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prevederi referitoare la contoarele de măsurare a energiei electrice produse. Această prevedere a fost introdusă în sprijinul prosumatorilor, cu scopul de a debloca racordarea la reţea a locurilor de consum şi de producere ale acestora, astfel încât prosumatorii să poată beneficia de mecanismele de compensare/regularizare dispuse de cadrul legislativ în vigoare”, precizează ANRE

Astfel, spun reprezentanţii ANRE, în contextul creşterii numărului de prosumatori, necesitatea ca aceştia să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia proprie este determinată de faptul că prin montarea în instalaţiile prosumatorului a contorului care măsoară energia electrică produsă se poate determina consumul propriu de energie electrică al acestuia, ca diferenţă dintre măsurătorile contorului care înregistrează energia electrică produsă şi ale contorului din punctul de delimitare care înregistrează energia electrică produsă care nu a fost consumată şi care este evacuată în reţea.

Conform situaţiei publicate pe site-ul ANRE, numărul de prosumatori racordaţi la reţelele de distribuţie ale operatorilor de distribuţie la data de 29 februarie 2024 era de 117.154, cu o putere instalată de 1.554,47 MW.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a solicitat, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori, pe care îl consideră inutil, şi a atras atenţia că aceste costuri, care sunt estimate la 100 de milioane de euro, vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România, prin taxa de distribuţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *