Aparatele de monitorizare pentru bebeluși permit comiterea de abuzuri domestice, spun parlamentarii britanici

Aparatele de monitorizare pentru bebeluși permit comiterea de abuzuri domestice, spun parlamentarii britanici

Parlamentarii din Marea Britanie atrag atenția asupra abuzului domestic bazat pe tehnologie, un fenomen despre care spun că ia amploare și care are legătură cu o serie de aparate „inteligente” folosite în casă, precum aparatele de fitness, sistemele de securitate sau cele de monitorizare pentru bebeluși, boxele ineligente sau asistenții virtuali, relatează BBC.

Potrivit comisiei pentru cultură, media și sport din Parlamentul britanic, aceste aparate sunt folosite pentru a „monitoriza, hărțui, constrânge și controla” victimele prin colectarea de înregistrări și imagini.

În medie, în casele din Marea Britanie există nouă astfel de dispozitive „inteligente”, spun membrii comisiei care cer guvernului de la Londra să ia măsuri.

„În timp ce popularitatea în creștere a tehnologiei conectate a adus beneficii incontestabile în viața de zi cu zi, reversul medaliei este riscul real pe care unele dintre aceste dispozitive îl reprezintă pentru viața privată și siguranța personală online”, a declarat Dame Caroline Dinenage, președinta comisiei.

Dinenage spune astfel că guvernul britanic „trebuie să facă o prioritate din colaborarea cu producătorii pentru a aborda problema acestui abuz facilitat de tehnologie, care se va înrăutăți în viitor”.

Totodată, șefa comisiei a solicitat ca poliția și sistemul de justiție penală să fie mai bine echipate pentru a gestiona problema, iar victimelor să li se ofere sprijin suplimentar.

Comisia, care investighează această chestiune din mai 2022, precizează că a aflat despre dovezi conform cărora „marea majoritate” a cazurilor de abuz domestic includ în prezent un fel de element cibernetic, inclusiv utilizarea de programe spionaj, iar agresorii monitorizează mișcările și colectează înregistrări și fotografii ale victimelor și supraviețuitorilor.

Totodată, reprezentanții comisiei au identificat copiii ca fiind cei care au nevoie în mod special de protecție, nu doar împotriva abuzurilor, ci și împotriva faptului că datele și informațiile lor personale sunt colectate și potențial folosite în mod abuziv.

„Guvernul și Biroul Comisarului pentru Informații ar trebui să se asigure că produsele utilizate în școli și de către tineri acasă au setări de confidențialitate care sunt intuitive pentru copii și termeni și condiții adecvate vârstei”, a mai precizat Dame Caroline Dinenage.

Comisia din Parlamentul britanic estimează că până în 2050, la nivel mondial, vor exista 24 de miliarde de dispozitive interconectate.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *