Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News

Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News

Atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului și războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina – ambele derulate în ciuda apelurilor la reținere – par să expună o slăbiciune crescândă a aliaților occidentali în ceea ce privește descurajarea amenințărilor, scrie luni, 15 aprilie, Sky News. Dacă problema nu va fi rezolvată, atunci acest lucru ar putea duce la destrămarea unei ordini globale care a favorizat democrațiile liberale în detrimentul regimurilor autoritare după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Acesta este motivul pentru care un număr din ce în ce mai mare de actuali și foști comandanți militari, miniștri și înalți funcționari publici, precum și analiști și academicieni din cadrul statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice trag un semnal de alarmă cu privire la necesitatea ca aliații occidentali să se reînarmeze rapid în fața escaladării tensiunilor mondiale.

Acest lucru înseamnă o reinvestire rapidă – cheltuită mult mai bine – în armatele occidentale și o concentrare reînnoită asupra tipului de apărare civilă și descurajare care a existat în timpul Războiului Rece, inclusiv o capacitate mai mare de a construi arme și îmbunătățirea rezistenței cetățenilor la nivel individual.

Fără o astfel de schimbare de mentalitate, aliații NATO riscă să fie întrecuți în producția de armament armament și să ajungă inferiori în fața unor adversari precum Rusia, Iranul, China și Coreea de Nord, care au depus eforturi constante în ultimele trei decenii în ceea ce privește creșterea puterii lor militare, în timp ce națiunile europene și-au redus forța militară în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Dovezile că statele autoritare au devenit ce în ce mai îndrăznețe au devenit evidente weekendul care a trecut.

Teheranul a decis să lanseze un raid fără precedent, cu peste 300 de drone și rachete, inclusiv rachete balistice, asupra Israelului, ca ripostă la bombardamentul asupra consulatului iranian din capitala siriană Damasc, imputat statului evreu.

Masivul atac iranian a fost inițiat în ciuda repetatelor apeluri publice și private ale SUA, Marii Britanii și ale altor aliați de a nu lovi direct Israelul.

O sursă occidentală din domeniul securității a declarat că dorința Teheranului de a aproba un atac atât de important este un indiciu că regimul a fost încurajat de slăbiciunea Occidentului în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, unde forțele ruse câștigă încet teren.

„Exact acesta este motivul. Iranul, Rusia și China simt slăbiciunea Occidentului, care este acum împărțit între două războaie”, a precizat sursa.

Sursa s-a referit atât la conflictul din Ucraina intrat în al treilea an, precum și la războiul Israelului din Fâșia Gaza împotriva Hamas.

Demonstrație impresionantă de forță

Armata israeliană, susținută de o coaliție de aliați, printre care se numără Statele Unite și Marea Britanie, dar și o serie de state arabe, a reușit să distrugă marea majoritate a dronelor și rachetelor iraniene trimise, într-o impresionantă demonstrație de forță.

Dar acest tip de scut aerian a consumat cantități uriașe de muniție scumpă destinată apărării antiaeriane și nimic nu garantează că va avea același succes de fiecare dată, dacă Iranul ar lansa mai multe valuri de o amploare similară ca răspuns la orice atac de ripostă viitor al Israelului.

Acesta este un factor limitativ care va figura cu siguranță în calculele israeliene cu privire la ceea ce urmează să facă.

Stocurile limitate de arme reprezintă o problemă și în războiul din Ucraina

Natura finită a stocurilor de arme și a capacității de producție este un factor uriaș și în conflictul din Ucraina.

Rusia, după ce a ignorat apelurile occidentale de a-și opri forțele invadatoare, a suferit inițial o umilință atunci când a atacat Ucraina, în februarie 2022.

Susținute de armele occidentale, forțele ucrainene au respins trupele ruse din încercarea lor de a lua cu asalt capitala Kiev și le-au împins din nordul țării, provocându-le mari probleme, de asemenea, în sud și în est.

Cu toate acestea, în cei doi ani de atunci președintele Vladimir Putin a transformat economia Rusiei într-una de război și a stimulat producția de echipamente militare și muniții, în timp ce se aprovizionează cu volume mari de muniții de la aliați precum Iranul și Coreea de Nord.

Națiunile occidentale au vorbit dur, dar au acționat foarte încet

În schimb, majoritatea națiunilor occidentale au făcut declarații dure, dar au acționat foarte lent pentru a-și revigora propria bază industrială de apărare.

Acest lucru a lăsat Ucraina în fața unei penurii din ce în ce mai periculoase în ceea ce privește munițiile și armele, pe care Rusia o exploatează vizibil pe câmpul de luptă dacă deficitul – în principal de obuze de artilerie și sisteme defensive aeriene – nu va fi remediat rapid.

Potrivit postului britanic de televiziune, miza este foarte mare, deoarece un eșec al aliaților din cadrul NATO de a permite Ucrainei să reziste asaltului rusesc nu ar fi doar devastator pentru Kiev, ci ar oferi, de asemenea, o nouă dovadă puterilor autoritare, cum ar fi Beijingul și Phenianul, cu privire la eficiența puterii militare dure, ceea ce ar putea duce la conturarea unei noi ordini mondiale.

Acest lucru ar putea reprezenta, la rândul său, o amenințare la adresa modului de viață al tuturor celor care trăiesc în națiunile democratice și liberale din lume.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *